Ministerstvo navrhuje prezidentovi ke jmenování 39 nových soudců. Ilustrační foto: Ministerstvo spravedlnosti

Prezident by měl jmenovat 39 nových soudců, na NSS zamíří Bobek

Českou justici posílí do konce dubna 39 nových soudců. Vyplývá to z informací, které získala Česká justice. Nejvíce mají posílit soudy v obvodu Krajského soudu (KS) v Brně. Na Nejvyšší správní soud (NSS) by měl zamířit i bývalý generální advokát Soudního dvora Evropské unie (SDEU) Michal Bobek.

Předsedové krajských soudů i kandidáti samotní se konečně dočkají. Ministrovi spravedlnosti Pavlovi Blažkovi se totiž podařilo vyjednat ke jmenování 39 kandidátů na nové soudce, včetně termínu pro jejich jmenování prezidentem republiky. Podle dosavadních informací by ke jmenování mělo dojít 20. dubna.

Jedná se o kandidáty, na které se ještě vztahují přechodná ustanovení novely zákona o soudech a soudcích, která zavedla mj. nový a – jemně řečeno – velmi komplikovaný výběr nových soudců.

Největší „porce“ nových soudců má zamířit k soudům v obvodu KS v Brně. Nový předseda Milan Čečotka uspěl s návrhem na jmenování 14 nových soudkyň a soudců. „Jihomoravská justice v současné době prochází poměrně výraznou generační obměnou, když aktuálně zde působí 41 soudců a soudkyň v důchodovém věku a již nyní je prakticky jisté, že do konce tohoto roku opustí naše řady přinejmenším 11 z nich. Odchody v podobném rozsahu budou pokračovat i v roce příštím,“ sdělil před nedávnem České justici Čečotka.

V současné době mu tak zbývá ještě 7 kandidátů, na které se vztahují přechodná ustanovení a mohou být navržení ke jmenování. Dva kandidáti ze zmíněných 14 mají posílit přímo KS v Brně, konkrétně insolvenční úsek tohoto soudu.

Druhým v pořadí je Městský soud v Praze (MS). Jeho předsedkyně Jaroslava Pokorná prosadila ke jmenování všech 10 kandidátů, které mohla podle přechodných ustanovení navrhnout. MS v Praze a pražským obvodním soudům přitom aktuálně chybí ještě dalších 45 soudců. Uchazeči o obsazení těchto míst budou už ovšem muset absolvovat nový proces výběru. Ten ovšem provází komplikace.

Pět nových soudců má posílit okresní soudy v obvodu KS v Praze. Po třech nových soudcích mají získat okresní soudy v obvodu KS v Plzni a Ústí nad Labem, jeden soudce zamíří na Okresní soud v Pardubicích, v obvodu KS v Hradci Králové.

Soudům v obvodu KS v Ostravě chybí aktuálně podle vyjádření předsedy KS Petra Nováka 27 soudců, navrhnout mohl však pouze dvě kandidátky, které se „vešly“ do zmíněných přechodných ustanovení. Obě kandidátky by měly být prezidentem jmenovány.

Novým soudcem NSS by se měl stát také Michal Bobek, významný český právník a bývalý generální advokát SDEU. Na NSS již působil, několik let pracoval jako asistent tehdejšího předsedy NSS Josefa Baxy, krátce vedl i analytické oddělení soudu.

Petr Dimun