Praha 1 spustí projekt podpory lokální ekonomiky Corrency

Rozhodněte sami, které podniky na Praze 1 podpořit. Spouští se registrace do projektu Corrency

Systém na oživení ekonomiky Corrency spustil ve spolupráci s Městskou částí Praha 1 registrace do projektu, který má rozproudit podnikání na Praze 1. Do čtvrtka 28. dubna, kdy registrace končí, se do něj může přihlásit až 2000 místních občanů a 400 obchodníků. Občané získají kredit ve výši 1000 Kč ve formě tzv. correntů, které budou moci od 1. května uplatnit na nákup u obchodníků s provozovnou na Praze 1. Lidé za nákup zaplatí 50% ceny, zbytek za ně obchodníkům doplatí radnice. „Chceme podpořit zejména občanskou vybavenost a volnočasové aktivity obyvatel. Zapojit se ale mohou všichni podnikatelé na Praze 1,“ popisuje záměr radnice zastupitel Karel Grabein Procházka.

Radnice chce touto formou posílit kupní sílu svých obyvatel a zároveň podpořit podnikatele s provozovnou na Praze 1, kterým klesly tržby v důsledku koronavirových opatření a poklesu turismu. K těmto faktorům se v posledních měsících přidal růst cen energií, inflace a ekonomické dopady konfliktu na Ukrajině. “Pomoc k lidem a firmám dokážeme dostat levně a rychle. Navíc každý člověk rozhodne, kde podpora skončí, tím, kterou restauraci či obchod se rozhodne navštívit,“ říká Petr Stuchlík, CEO společnosti CorCo Systems, která Corrency provozuje.

“Hospodářská komora ČR vítá tento nový systém podpory obchodníků, protože je oproštěný o byrokratické rozhodovací procesy a ukáže, které provozovny obyvatelé považují za pro ně důležité,” hodnotí rozhodnutí radnice Prahy 1 místopředseda Hospodářské komory Praha 1 Filip Dvořák.

Od pátku se do projektu zapojilo přes 30 obchodníků. Jejich složení je velmi pestré např. provaznictví, holičství, nakladatelství, rámařství, pekařství a několik kaváren. Jejich seznam bude průběžně zveřejňován na stránce praha1.corrency.cz , kde se do projektu lze i přihlásit. Občané nesmí correnty využít k nákupu komodit jako jsou cigarety a alkohol. Neuplatní je ani při sázení, hazardních hrách, na erotické služby a další.

Jak probíhá registrace

Registrace občanů i obchodníků probíhají ve stejném časovém období, a to od pondělí 8. dubna do 28. dubna. Přihlásit se lze na stránkách praha1.corrency.cz nebo v Informační kanceláři na Úřadu městské části Praha 1. Po vyplnění formuláře získají občané prostředky, které budou moci utratit s 50% finanční spoluúčastí. Sami vyberou, kterého obchodníka, chtějí v místě svého bydliště podpořit. Na polovinu nákupu uplatní correnty, druhou část doplatí ze svého.

Platby correntem startují v na Praze 1 k datu 1. května a budou trvat do 30. června. Během následujících tří týdnů se do projektu bude moci zapojit až 400 obchodníků a poskytovatelů služeb s provozovnou na Praze 1. Jejich seznam bude radnice průběžně zveřejňovat.

Platba correntem je jednoduchá

Platba probíhá pomocí občanského průkazu nebo jednorázového kódu pro platbu, který občané získají v SMS. Občané nahlásí, že chtějí na 50% nákupu uplatnit své correnty. Zbytek doplatí jako obvykle v hotovosti nebo kartou. Obchodníci platbu vypořádají pomocí mobilního telefonu, jednoduchého webového rozhraní Corrency, nebo přímo platbou integrovanou v pokladním systému Dotykačka. “Snažíme se pomáhat projektům, které podporují lokální ekonomiku. Proto jsme se rozhodli našim zákazníkům umožnit co nejjednodušší příjem plateb correnty,“ říká CTO Dotykačky Ondřej Bohuslav. Občané tak získají na zboží nebo službu významnou slevu a obchodníkům se zvýší obrat. Druhá část platby odpovídající correntům přijde obchodnikovi následující pracovní den na jeho bankovní účet.

Jak systém Corrency vznikl

Systém Corrency vznikl v době nastupující pandemie covidu-19 jako nástroj na obnovu ekonomiky. Jeho autor Pepe Rafaj ho přihlásil do hackathonu Hack the Crisis 2020 vyhlášeným agenturou CzechInvest. Projekt zde jako jediný řešil ekonomické dopady krize. Na jeho počátku stálo Ministerstvo průmyslu a obchodu, které podpořilo pilotní projekt v moravském městě Kyjov. Projekt zaštítila Hospodářská komora ČR, úřad eGovernmentu Ministerstva vnitra ČR a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Po úspěšném pilotu do projektu vstoupili investoři v čele s Petrem Stuchlíkem, který je současným CEO společnosti CorCo Systems a.s., která Corrency provozuje.

Budoucnost Corrency

Corrency nabízí municipalitám napříč republikou možnost cílení a škálování poskytovaných podpor. Radnice mohou dle svého uvážení podpořit jednotlivé segmenty podnikání a vybrané skupiny obyvatel. Rozjednaná je spolupráce v dalších městech a pražských městských částech a vznikla i dceřiná společnost CorCo Systems v Německu. Spolupráci s Corrency schválilo i zastupitelstvo Městské části Praha 18, která od 1. května podpoří zejména sportovní aktivity na svém území. Registrace do projektu na Praze 18 začaly 11. dubna na stránce praha18.corrency.cz, kde občané a obchodníci zjistí nastavení projektu v této lokalitě a podmínky své účasti.

(red)