Vláda řeší, jak na ceny energií Foto: Úřad vlády

Vláda projedná změny v zákoně o přístupu k informacím, měl by platit i pro některé podniky

Novelu zákona o svobodném přístupu k informacím, která zavádí změny související s implementací směrnice Evropského parlamentu o otevřených datech do českého práva, ve středu projedná vláda. Novela ministerstva vnitra například rozšiřuje okruh povinných subjektů, které mají povinnost informace poskytovat, a zavádí rovněž povinnost zveřejňovat některé údaje jako otevřená data.

Novela stanovuje, že povinnými subjekty by měly být i veřejné podniky, které například vykonávají relevantní činnost podle zákona o zadávání veřejných zakázek, nebo v nichž státní orgány nebo veřejné instituce mají dominantní vliv. Ke splnění podmínky dominantního vlivu dochází, pokud tyto subjekty vlastní přímo či nepřímo většinu základního kapitálu podniku, pokud disponují většinou hlasovacích práv v podniku nebo pokud mohou jmenovat více než polovinu členů správního, řídícího nebo dozorčího orgánu podniku.

Novela také nově uvádí, že informace na základě žádosti poskytne subjekt za „podmínek, které jsou objektivní, přiměřené, nediskriminační, nevýhradní a neomezují způsob ani účel následného využití poskytovaných informací“. Návrh by také mohl umožnit v některých případech uzavřít výhradní dohodu o poskytování informací.

Minulá vláda sice návrh zahrnující změny schválila loni v březnu, ve Sněmovně ale podle materiálu neprošel ani prvním čtením. Vzhledem k tomu, že změny měly být implementovány do českého práva do loňského července, předložilo vnitro vládě návrh v lednu znovu. Návrh byl ale stažen, protože podle předkladatelů nastala potřeba projednat návrh v širších souvislostech se zástupci poslaneckých klubů.

(čtk)