Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) Foto: Ministerstvo vnitra

Vnitro končí s Organizací pro pomoc uprchlíkům, místo ní najme advokáty

Po ukončení spolupráce s ministerstvem vnitra bude muset Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) přerušit nebo ukončit právní pomoc žadatelům o azyl v Česku. Bude moci zastupovat jen několik málo lidí, sdělil ředitel organizace Martin Rozumek. Vnitro nesouhlasí, služby zajistí advokáti a kvalita se nesníží, říká mluvčí Hana Malá. Jde o zcela jinou skupinu, než jsou Ukrajinci s dočasnou ochranou. Vnitro likviduje unikátní síť, stěžuje si Rozumek.

Organizace pro pomoc uprchlíkům získává prostředky na zastupování žadatelů o azyl z Azylového, migračního a integračního fondu (AMIF). Spolupráce s vnitrem podle Rozumka skončí 30. dubna. Podle ministerstva bude program na poskytování bezplatného právního poradenství lidem, kteří žádají o mezinárodní ochranu, spuštěn opět v roce 2023. Budou se do něj moci přihlásit i neziskové organizace. V mezidobí podle Malé vypíše vnitro zadávací řízení, do kterého se mohou podle zákona přihlásit jen advokáti.

Právní tým OPU už se rozpadl

Rozumek však na konci března řekl, že se jeho organizace v příštím roce už pravděpodobně nebude moci o peníze z fondů ucházet. Jeho právní tým se podle něj již rozpadl. Ve velmi omezené míře bude OPU právní služby dále poskytovat a platit je z darů či jiných malých projektů. „Ale půjde o mizivé procento ze současného rozsahu pomoci, na kterou mají žadatelé o azyl a lidé v detenci z evropského práva právní nárok,“ uvedl.

Ředitel OPU si zároveň myslí, že advokáti kvalitní služby žadatelům o azyl neposkytnou. „Nelze očekávat, že ex-offo advokáti se přetrhnou a například budou chodit s žadateli o azyl na azylové pohovory, což je nejdůležitější část celého azylového řízení,“ prohlásil. Hospodářské noviny pak už dříve uvedly, že advokátní kanceláře budou násobně dražší, a navíc nebudou hrazeny z evropských peněz jako dosud, ale přímo z rozpočtu ministerstva.

Úspěšnost žaloby proti vnitru byla jednotky procent

Rozumek si myslí, ministerstvo ukončilo s organizací spolupráci zejména proto, že úroveň azylových procesů a azylových rozhodnutí vnitra je tak špatná, že OPU byla schopná „de facto každý azylově relevantní případ díky kvalitní právní pomocí vyhrát na soudech“. Podle Malé je ale úspěšnost žalob proti rozhodnutí ministerstva u krajských soudů desetiprocentní a v řízení před Nejvyšším soudem pětiprocentní

Podle ministerstva se záležitost nijak nedotkne lidí, kteří uprchli z Ukrajiny kvůli ruské invazi. „Jde o poskytování právních služeb žadatelům o mezinárodní ochranu, tedy jiné skupině než lidem s udělenou dočasnou ochranou,“ uvedla mluvčí. To potvrdil i Rozumek.

„Nicméně celorepubliková síť právní, sociální a psychologické pomoci slouží v pěti městech již nyní a mohla by i nadále sloužit ukrajinským uprchlíkům prostou jednoduchou úpravou projektu AMIF. Místo toho tuto unikátní síť ministerstvo vnitra likviduje,“ sdělil.

(čtk, ire)