Ministr Blažek s prezidentem Eurojustu prezidentem Ladislavem Hamranem. Téma jasné - stíhání válečných zločinů na Ukrajině 🇺🇦 a spolupráce ČR 🇨🇿 při vyšetřování a stíhání válečných zločinů Foto: MSP

Blažek bude v Haagu jednat o zapojení ČR do vyšetřování možných zločinů Ruska

O české účasti na vyšetřování možných válečných zločinů Ruska na Ukrajině bude dnes v nizozemském Haagu jednat ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Setká se s prezidenty Mezinárodního trestního soudu (ICC) a agentury pro evropskou justiční spolupráci Eurojust.

Zatímco haagský soud se již do vyšetřování činů ruských vojáků zapojil, unijní agentura v současnosti vytváří mezinárodní vyšetřovací tým, k němuž by se mohlo přidat i Česko. Blažek bude možnosti spolupráce probírat se šéfem agentury Ladislavem Hamranem, setká se i s českými zástupci při Eurojustu. Poté jej čeká schůzka s prezidentem ICC Piotrem Hofmańským.

Česko vede stejně jako například Británie, Německo či Polsko vlastní vyšetřování možných válečných zločinů na Ukrajině, které v českém případě zajišťuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. Mimo jiné shromažďuje svědectví uprchlíků, kteří kvůli ruské invazi utekli na české území.

V souvislosti s možnými zločiny spáchanými na Ukrajině se nejčastěji mluví o masovém zabíjení v Buči u Kyjeva, kde podle Ukrajiny ruské síly zabily přes 400 lidí. Podle odborníků na mezinárodní právo by tyto vraždy mohly naplňovat skutkovou podstatu válečných zločinů i zločinů proti lidskosti.

(čtk)