Dočasnou ochranu získalo v Česku za týden 2331 Ukrajinců, celkem přes 452.000 Foto: Policie ČR

Nechtějí do ukrajinské armády ani zpět do chudoby. Válka se stala pro soudy notorietou

Pro správní soudy se válka na Ukrajině stala notorietou. U žadatelů o azyl bez azylových důvodů začaly uplatňovat pravidlo nevracení non-refoulement. Dříve zamítnuté žádosti kvůli odporu k ukrajinské armádě, chudobě a poměrům v zemi vrací soudy k řízení ministerstvu vnitra. Jako případ ženy, které Ukrajinci nadávají do separatistů a Rusové do ukrajinských špiónů nebo muže, který nechce být u hádavých rodičů. Česká justice přináší několik rozsudků, které tento přístup soudů dokládají.

Pochází z Luhanské oblasti. O azyl žádala v České republice už od roku 2020. Podle zápisu z jejího výslechu tam od roku 2014 probíhaly boje, denně slyšela ostřelování, výbuchy. Domy v jejím sousedství byly zdemolovány přímým zásahem, další byly poničeny.

Podařilo jí uprchnout do města Sumy, i když cesta byla zničena střelbou. „V práci a na veřejnosti čelila šikaně a nadávkám za to, že je údajně separatistka, majitelé nemovitostí jí odmítali pronajmout bydlení, její zaměstnavatel ji předem varoval, že sehnat bydlení s ohledem na její původ je obtížné. V zaměstnání jí mj. byly bezdůvodně strhávány ,pokuty´, dostávala přesčasy a úkoly navíc,“ stojí v odůvodnění rozsudku Městského soudu v Praze jako správního soudu.

Zde najdete ke stažení příklady rozsudků.Ukrajinec-z-ChustuStáhnout Ukrajinka-z-LuhanskaStáhnout Ukrajinec-ze-ZakarpatíStáhnout Ukrajina-strpěníStáhnout Bojí se žít v SSSR, nemůže se tam vrátit Až do smrti otce musela podnikat cesty do Luhanska.: „Zároveň ji v březnu 2019 ve městě Sumy přišli vyslechnout příslušníci SBU, kteří se jí dotazovali, zda ví nějaké informace o místě konfliktu. V Luhansku měla onkologicky nemocného otce, za kterým se snažila jezdit pravidelně na návštěvy a vozit mu jídlo a léky, musela jezdit přes Rusko přes nekontrolované přechody, přes ty oficiální totiž nelze vozit některé léky, přičemž nechtěla riskovat jejich konfiskaci. Pokaždé při hraniční kontrole čelila šikaně, kompletní prohlídce věcí a dotazům, z jakého důvodu žije…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová