Kandidát na funkci ústavního soudce a advokát Petr Poledník Foto: Česká advokátní komora

Poledník ústavním soudcem nebude, pro jeho nominaci bylo pouze 5 senátorů

Kandidaturu advokáta Petra Poledníka na ústavního soudce dnes odmítl Senát. Podle informací České justice bylo pro jeho schválení pouze 5 senátorů z 68 hlasujících. Poledníkovu nominaci dnes v rozpravě žádný ze senátorů nekomentoval. Nominaci odmítl již dříve klíčový ústavně-právní výbor.

Poledníka nominoval Zeman jako nástupce Kateřiny Šimáčkové, která přešla loni k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Předseda Ústavního soudu

Kritici vytýkali Poledníkovi mimo jiné to, že s výjimkou rozhodcovské zkušenosti nepůsobil u žádného soudu a jeho publikační činnost je zaměřena většinou na historii advokacie. Advokát uvedl, že by Ústavnímu soudu mohl přispět 42 lety své praxe. Výtky, že například nerespektoval při exekučních řízeních rozhodnutí Nejvyššího soudu o nezákonných exekucích, Poledník označil za nedůvodné. Zdůraznil, že nikdy nebyl vyšetřován ani kárně stíhán. „K těm rozhodčím řízením, to chci jenom uvést jednu věc, že nikdy jsem v souvislosti s tím nebyl vyšetřován, nikdy jsem nebyl v souvislosti s tím nějakým způsobem jiným popotahován. Chci jenom zdůraznit, že nás rozhodců tehdy v té Společnosti pro rozhodčí řízení bylo asi třicet. Jeden z těch rozhodců se později stal soudcem Evropského soudu pro lidská práva. Čili to znamená, asi to nevadilo. Tak jsem si začal uvědomovat v souvislosti s tím, a dále s tím, že předseda Ústavního soudu, pan doktor Rychetský, prohlásil, že mě nezná, ačkoliv jsem z jeho rukou přebíral Řád rytíře Randy v pražském Karolinu na podzim loňského roku. A 10. března, čili tři týdny před zveřejněním mé nominace, jsem byl u předsedy Ústavního soudu v rámci tříčlenné delegace na hodinovém rozhovoru, kdy mu byl představen nový předseda České advokátní komory,“ uvedl dnes Poledník v Senátu. Zdůraznil, že se soudy jako praktikující advokát má bohaté zkušenosti.

Do rozpravy se nikdo ze senátorů nepřihlásil.

Sedmdesátiletý Poledník v advokacii působí od roku 1976 po absolvování Právnické fakulty nynější Masarykovy univerzity v Brně. Nemá specializaci, ale zvýšený zájem věnuje trestnímu právu. Je také členem Slovenské advokátní komory.

(epa)