Bývalý krasobruslař René Novotný Foto: PRO Sport

Krasobluslař Novotný dostal pokutu 15.000 Kč za chyby v kampani

Bývalý mistr světa v krasobruslení, někdejší starosta Brna-Židenic a kandidát do Sněmovny za ANO René Novotný dostal pokutu 15.000 korun za chyby v předvolební kampani. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH) mu sankci udělil, protože na 33 billboardech vyvěšených před loňskými sněmovními volbami nebyl uvedený zadavatel a zpracovatel. Vyplývá to z anonymizovaného rozhodnutí, které jí úřad poskytl. Hnutí ANO kvůli problémům s billboardy Novotného z kandidátky stáhlo.

Novotný nechal v létě loňského roku na vlastní náklady vyrobit 33 billboardů, které upozorňovaly na jeho sportovní úspěchy a práci „pro český sport“ spolu s heslem „Pro sport dostupný všem dětem!“. Tvrdil ale, že se nejednalo o předvolební kampaň a plakáty byly určeny k začátku školního roku.

Právě kvůli tomu Novotného vyškrtlo ANO z kandidátky. Ten se pak bránil u soudu. MS v Praze v rozhodnutí dospěl k závěru, že postup úřadů byl zákonný, když pouze provedly podle zákona to, k čemu dospěl volební zmocněnec hnutí.

„Úřad nezpochybňuje možnost veřejných činitelů, kteří jsou zároveň kandidáty ve volbách, i v době volební kampaně prezentovat svou činnost, respektive činnost zastupitele, či člena rady pověřeného úkoly v oblasti sportu a mládeže. Na druhou stranu je však nutné, podle názoru Úřadu, důsledně rozlišovat, kdy daná osoba vystupuje jako veřejný činitel prezentující svou činnost zastupitele, a kdy vystupuje jako kandidát ve volbách na straně druhé,“ uvedl dohledový úřad.

V takovém případě podle úřadu musí sladit výkon veřejné funkce s pravidly kampaně, stanovenými volebními zákony. Úřad si také všiml opakovaného zdůrazňování číslovky 20 na Novotného billboardech, což bylo také číslo přidělené hnutí ANO ve sněmovních volbách. Úřad tak dospěl k názoru, že Novotný svou prezentací na těchto billboardech vstoupil do volební kampaně a ovlivňoval potenciální voliče.

Proti rozhodnutí úřadu může Novotný podat správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Její podání ale nemá na povinnost zaplacení pokuty odkladný účinek.

V uplynulých týdnech už krajský soud o jednom sporu Novotného s ÚDHPSH rozhodoval a rozhodnutí pak zveřejnil na úřední desce. Novotný žaloval úřad za to, že zveřejnil informaci o zahájení správního řízení, která se následně objevila v médiích. Krajský soud ale žalobu zamítl. Proti jeho rozhodnutí mohou strany sporu podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

(čtk, epa)