Opakování takzvaného milostivého léta znovu umožní části dlužníků v exekuci splatit vymáhané peněžité závazky u veřejných institucí a státních či polostátních firem bez úroků nebo penále Foto: Pixabay

Ústavní soud se zabývá povinností bank vést bezplatně chráněné účty lidem v exekuci

Ústavní soud (ÚS) musí zvážit, zda povinnost bank vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty není v rozporu s ústavním pořádkem. Návrh na zrušení části občanského soudního řádu podala v červnu skupina 17 senátorů. Sporná věta v zákoně říká, že „peněžní ústav nemá právo na úplatu za zřízení a vedení chráněného účtu“. Návrh senátorů, za které jednal Tomáš Jirsa (ODS), je dostupný na webu ÚS.

„Citované ustanovení není opodstatněnou a proporční, rozumnou úpravou,“ napsali senátoři. Návrhem se jako soudce zpravodaj zabývá místopředseda ÚS Jaroslav Fenyk, rozhodnout ale musí plénum, tedy sbor všech soudců.

Chráněný účet má sloužit lidem v exekuci s obstavenými platebními účty. Lze na něm hospodařit s takzvaným chráněným příjmem.

Sporná věta o bezplatném vedení chráněného účtu se do zákona dostala jako součást pozměňovacích návrhů. Podle senátorů zvýhodňuje lidi v exekuci oproti dalším lidem v tíživé sociální situaci, třeba starobním důchodcům s minimálními penzemi a nezaměstnaným. Navíc nečiní rozdíl mezi dlužníky v různých situacích, například mezi manželkou zadluženého gamblera a lidmi, kteří způsobili zaviněně škody nebo dluží na nákladech trestního řízení.

Zátěž spojená s vedením účtu se přenáší na peněžní ústavy, zákon tak podle senátorů nepřiměřeně zasahuje do jejich práv, což prý vytváří prostor pro další podobné zásahy v budoucnosti.

„Za předpokladu, že by napadené ustanovení bylo shledáno ústavně konformním, byla by otevřena cesta k jakýmkoliv v podstatě svévolným zásahům do práv třetích osob, například tím, že by povinným musel dopravce poskytnout slevu na jízdném, dodavatel energií na ceně elektřiny a plynu, pojišťovna na povinném ručení či pojištění domácnosti, provozovatel soukromé školy na školném, operátor na platbě za internet či mobilní telefon, apod.,“ stojí v senátorském návrhu.

(čtk)