Kosán kandiduje za SPD Foto: SPD

Bývalý vedoucí státní zástupce Ladislav Kosán kandiduje za SPD. Proslul svou rolí při propuštění exsenátora Nováka z ODS

Na společné kandidátce nedávno vzniklého hnutí PRO SPD Tomia Okamury v podzimních volbách v Chomutově bude kandidovat bývalý vedoucí okresní státní zástupce Ladislav Kosán. Informaci přinesl server Neovlivní a Kosán ji sám potvrdil na svém Facebooku.

„Kampaň nám pomalu začíná. Od dnešního dne mě můžete zahlédnout na prvním billboardu v Chomutově. Postupem času si samozřejmě uvědomuji, že i já se dostávám do stadia, kdy řeším svoji budoucnost z pohledu starých lidí, které taky za stranu PRO hájím a hájit budu. Jde mi totiž o moje i vaše blaho,“ napsal Kosán na Facebooku a připojil fotografii billboardu.

Ladislav Kosán se nyní prezentuje jako důchodce se zájmem o věci veřejné Foto SPD

Bývalý žalobce, který rezignoval v roce 2019 proslul svou rolí v případu exsenátora a někdejšího starosty Chomutova Alexandra Nováka (ODS). NSS Kosána za postup při návrhu na propuštění Nováka z vězení potrestal v roce 2016 snížením platu o 10 procent na devět měsíců. Kárný senát dospěl k závěru, že Kosán porušil povinnosti státního zástupce, byť ne ve všech vytýkaných bodech. Postupoval liknavě, pasivně, uvedl tehdy předseda kárného senátu Jiří Palla. „Po skončení profese státního zástupce a odchodu do důchodu jsem se rozhodl podílet se na veřejném životě v Chomutově. Podobná angažovanost je ze zákona státním zástupcům a soudcům zakázaná. Společenská angažovanost mne vždy zajímala, omezoval jsem ji v minulosti výhradně na sportovní činnost. Nyní jako důchodce již nejsem žádnými omezeními svazován,“ vysvětlil Kosán svou aktivitu.

Novák byl odsouzen za přijetí víc než čtyřicetimilionového úplatku ke čtyřem rokům vězení. Chomutovský soud ho po dvou letech pustil na svobodu. Za někdejšího politika se při podmínečném propuštění zaručil motorkářský spolek Gryphons, což někteří odborníci označili za nestandardní.

Kosán už před lety čelil obžalobě z korupce. Několik let kvůli tomu nemohl pracovat, nakonec jej ale justice obžaloby zprostila a mohl se vrátit na státní zastupitelství. V minulosti čelil ostré kritice. „Takoví lidé nemají ve státním zastupitelství co dělat,“ prohlásil o něm bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Kritizovala ho i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Nejsem žádný spasitel, vím že politika včetně komunální je vždy otázkou kompromisů, ale může být prosta pochybností, podezírání či nekalostí,“ uvádí nyní Kosán.

Eva Paseková