Luxusní loď Costa Concordia v pátek 13. ledna 2012 ve 21:45 narazila na útes asi 300 metrů od ostrova Giglio u pobřeží jižního Toskánska Foto: Pxhere

ESLP odmítl stížnost kapitána lodě Costa Concordia, proces neporušil jeho práva

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) odmítl stížnost bývalého kapitána Franceska Schettina, kterého italské soudy poslaly na 16 let do vězení za ztroskotání výletní lodě Costa Concordia. V neděli o tom informoval Schettinův právník Francesco Senese. Při lodním neštěstí u toskánských břehů v lednu 2012 zemřelo 32 lidí.

Schettinův právník podal podnět k soudu ve Štrasburku s argumentací, že nebyla plně zaručena práva na obhajobu jeho klienta. Podle právníka byl totiž úsudek italského soudu ovlivněn silným a jednostranným mediálním pokrytím ztroskotání lodě. „Uvedená fakta neukazují žádné zřejmé porušení práv a svobod,“ uvedla ve svém zamítavém rozhodnutí slovenská soudkyně Alena Poláčková.

Schettino byl v roce 2016 odsouzen k 16 letům vězení za zabití, způsobení námořního neštěstí a opuštění lodě. Trest pak v roce 2017 potvrdil italský nejvyšší soud. Schettino vinu odmítá a jeho právník se snaží o obnovení procesu. Tuto žádost italské soudy zamítly.

Schettino se v mediálním příběhu o ztroskotání lodě stal „zápornou postavou“. Tisk především poukazoval na kapitánovu nezodpovědnost, když loď nechal až příliš přiblížit ke břehům, a také na jeho chování během evakuace. Schettino totiž opustil palubu, když podstatná část pasažérů byla ještě na lodi. Bývalý kapitán se však hájí tím, že bylo účinnější koordinovat záchranné práce z pevniny.

Luxusní loď Costa Concordia v pátek 13. ledna 2012 ve 21:45 narazila na útes asi 300 metrů od ostrova Giglio u pobřeží jižního Toskánska. Loď vyplula téhož dne z přístavu Civitavecchia u Říma na sedmidenní výletní plavbu po Středomoří.

V boku 290 metrů dlouhé lodi vznikla přibližně 70metrová trhlina, kterou záhy natekla do strojovny voda a způsobila výpadek proudu. Na palubě bylo 4229 lidí, z toho 3216 turistů ze šedesáti zemí – nejvíce Italů (989) a Němců (asi 570).

(čtk, epa)