Šéf opozičního hnutí ANO Babiš svou vinu z pomoci k dotačnímu podvodu dlouhodobě odmítá Foto: Hnutí ANO

Soudce Šott neplánuje povolit živý přenos z Hlavního líčení v kauze Čapí hnízdo

Soudce Jan Šott zatím nepředpokládá, že by médiím povolil živý obrazový přenos z hlavního líčení s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO) v kauze Čapího hnízda. Uvedl to na dotaz ČTK a zdůvodnil to vývojem judikatury i panující soudní praxí. Dotační kauzu začne pražský městský soud projednávat 12. září. Soudce sdělil, že délku trvání procesu nyní naprosto nelze odhadnout.

Pořizování zvukových záznamů z veřejných soudních jednání – například na diktafon – stačí předem nahlásit předsedovi soudního senátu. Zakázat je může jen tehdy, pokud by nahrávání rušilo průběh nebo důstojnost jednání. Oproti tomu k obrazovým nebo zvukovým přenosům i k fotografování je třeba získat soudcův předchozí souhlas.

Šott se v minulosti stal jedním z průkopníků živých přenosů dění ze soudních síní. V době, kdy ještě působil u Obvodního soudu pro Prahu 5, totiž novinářům povolil přenášet hlavní líčení v kauze předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a poslance Jaroslava Škárky, kteří čelili obžalobě z uplácení kolegů. Za přílišnou otevřenost k médiím tehdy sklidil kritiku odvolacího soudu – tedy Městského soudu v Praze, kde pracuje nyní. Trval ale na tom, že jeho postup byl v souladu s právními předpisy a ve veřejném zájmu.

V případu Čapího hnízda nicméně Šott obdobný postup neplánuje. „S ohledem na to, že judikatura vyšších soudů se od vámi zmíněné kauzy vyvinula tak, že se k pořizování obrazových záznamů zejména z provádění dokazování staví značně kriticky, čemuž odpovídá i současná standardní soudní praxe, nepředpokládám zatím, že bych jejich pořizování povolil,“ vysvětlil.

Šéf opozičního hnutí ANO Babiš svou vinu z pomoci k dotačnímu podvodu dlouhodobě odmítá. Od začátku léta jezdí po Česku za voliči, pořídil si k tomu obytný vůz. Uvádí, že tím podporuje své hnutí v souvislosti s podzimními senátními a komunálními volbami. Popírá tvrzení, že jde o jeho kampaň před prezidentskými volbami, jejichž první kolo se uskuteční 13. až 14. ledna příštího roku. Své rozhodnutí, zda bude na prezidenta kandidovat, chce Babiš oznámit 28. října.

Městský soud v Praze Foto: Eva Paseková

Na dotaz, zda je reálné očekávat soudní rozhodnutí v kauze Čapího hnízda do konce letošního roku, respektive do 13. ledna roku příštího, Šott odpověděl, že to bohužel nelze předvídat. „Záleží na vývoji dokazování, důkazních návrzích stran, dostupnosti svědků a řadě dalších faktorů,“ uvedl.

To, jestli a jak bude soud řešit předpokládaný zvýšený zájem o návštěvu hlavního líčení ze strany veřejnosti i potenciální možnost interakcí mezi Babišovými příznivci a odpůrci, v tuto chvíli také není jasné. „Zatím ze své strany nepředpokládám nějaká výjimečná organizační opatření,“ sdělil Šott. Podotkl ale, že bezpečnostní opatření jsou především otázkou správy soudu a jeho bezpečnostní ředitelky.

Hlavní líčení se bude konat v největší soudní místnosti, která je u soudu k dispozici. Zájem o účast na hlavním líčení by mohla instituce řešit například vytvořením vstupenek opravňujících ke vstupu do jednací síně, jako tomu v minulosti bylo u některých jiných sledovaných kauz.

Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil svým vlivem a činností vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo zdánlivě navenek splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace na stavbu multifunkčního kongresového areálu. Společně s Babišem usedne na lavici obžalovaných také jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Podle trestního zákoníku oběma hrozí až desetileté vězení, státní zástupce pro ně navrhuje podmínky a peněžité tresty.

Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba z holdingu Agrofert, která v roce 2018 spornou dotaci státu vrátila. Babiš vlastnil holding do roku 2017, pak jej vložil do svěřenských fondů.

(čtk)