Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová Foto: Mediafax

Žalobci dál odmítají sdělit, kdo z nich má bezpečnostní prověrku. NSZ podalo kasační stížnost

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) dál odmítá na základě zákona o svobodném přístupu k informacím poskytnout údaje o tom, kolik státních zástupců má jednotlivé stupně bezpečnostní prověrky podle zákona o ochraně utajovaných informací. Proti rozsudku Městského soudu v Praze, který žalobcům poskytnutí informací nařídil, podalo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) kasační stížnost.

Věcí se tak nyní bude zabývat Nejvyšší správní soud (NSS). „Proti předmětnému rozsudku Městského soudu v Praze byla dne 8. 8. 2022 Nejvyšším státním zastupitelstvím podána kasační stížnost. Součástí jejího obsahu je návrh, aby Nejvyšší správní soud přiznal kasační stížnosti odkladný účinek,“ sdělil žalobkyni Zdeňce Kovaříkové Vítězslav Pýša z analytického a legislativního odboru NSZ. Rozsudek Městského soudu v Praze je pravomocný, avšak státní zástupci žádají odkladný účinek. Kasační stížnost nemá automaticky odkladný účinek. NSS jej však může na návrh přiznat. 

Městský soud postup v Praze VSZ nařídil údaje žalobců o bezpečnostních prověrkách na základě zákona o svobodném přístupu k informacím poskytnout a argumenty státního zastupitelství označil za „poměrně plytké“.

Podle soudu neexistuje legitimní důvod k odmítnutí takové žádosti. VSZ v Praze, jehož rozhodnutí posléze posvětilo NSZ, údaje poskytnout odmítlo kvůli tomu, že by mohlo dojít k ohrožení hájení veřejného zájmu. K jakému ohrožení plnění úkolů ve veřejném zájmu by v důsledku poskytnutí této informace žadateli došlo však upřesnit státní zastupitelství odmítlo s vysvětlením, že by tím poskytlo k takovému zneužití návod. 

Podle názoru MS v Praze však takové rozhodnutí nemůže obstát, a to hned z několika důvodů. Není například podle soudu vůbec zřejmé, jak by požadovaná informace mohla být zneužita. Podle soudu se VSZ v Praze i NSZ uchýlila „jen k obecným proklamacím, které nemohou indikovat reálné ohrožení veřejného zájmu na vyhledávání a odhalování trestné činnosti, resp. stíhání trestných činů“.

Údaje o prověrkách žadatelce v minulosti bez problémů poskytlo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Eva Paseková