Policie ČR Ilustrační foto: Policie ČR

ČAK ke stíhání advokátky: Neoprávněné nakládání s financemi klientů postihujeme velmi přísně

Neoprávněné nakládání s finančními prostředky klientů či jiných osob při výkonu advokacie je jedním z nejzávažnějších porušení povinností advokátů, které Česká advokátní komora (ČAK) velmi přísně postihuje. Komora tak reagovala na zahájení trestního stíhání pražské advokátky Hany Sukové.

Policie stíhá pražskou advokátku a její koncipientku za zpronevěru zhruba 50 milionů korun z advokátní úschovy. Škoda zřejmě není konečná, uvedl ve čtvrtek na webu mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Stíhání se týká advokátky Hany Sukové a její koncipientky Pavly Marešové. „V návaznosti na toto trestní stíhání byl oběma jmenovaným ke dni 13. září 2022 pozastaven výkon advokacie, resp. výkon právní praxe advokátní koncipientky,“ uvedla mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Současně ČAK na ochranu zájmů jejich klientů v souladu se zákonem o advokacii určila Sukové zástupce z řad advokátů, kteří zajistí kontinuitu poskytování právních služeb. Informace pro klienty je zveřejněna na webu ČAK.

Ženy například zpronevěřily osm milionů, které jim dal do advokátní úschovy kupec nemovitosti v Hodkovičkách. Měly je předat prodávajícímu poté, co se uskuteční převod v katastru nemovitostí. „Nicméně tak se nestalo, nemovitost byla sice převedena na kupujícího, ale prodávající své peníze již neobdržel,“ popsal policejní mluvčí s tím, že škoda zatím dosahuje až 50 milionů korun. Zřejmě ale nebude konečná, protože policii se hlásí další poškození.

Za zpronevěru hrozí oběma ženám až desetileté vězení. Obě skončily ve vazbě, vypovídat odmítly. „Kriminalisté také zjišťují, kde skončily miliony korun poškozených, kteří nemovitosti prodávali,“ dodal Daněk.

Komora připomíná, že provádění advokátních úschov podléhá přísným pravidlům stanoveným zákonem a zejména stavovskými předpisy ČAK. Advokáti jsou mimo jiné povinni vést každou úschovu na samostatném bankovním účtu a jsou povinni hlásit všechny úschovy do elektronické knihy úschov ČAK.

Advokáti nejsou oprávněni nakládat s prostředky složenými do advokátní úschovy jinak než v souladu s písemnou smlouvou o úschově uzavřenou se všemi účastníky příslušné transakce, k níž se úschova vztahuje.

Kontrolní rada ČAK průběžně kontroluje přímo u advokátů, zda postupují v souladu s výše zmíněnými předpisy. V případě, že je při kontrole zjištěno porušení stanovených povinností, je to důvodem pro podání kárné žaloby, i když se jedná o formální pochybení, které nemá pro klienty žádné následky. „Pokud je při kontrole zjištěno závažné porušení povinností při provádění advokátní úschovy, anebo se o takovém porušení dozví ČAK jiným způsobem, může představenstvo ČAK neprodleně advokátovi zakázat provádění advokátních úschov do doby, než v této věci rozhodne kárný senát,“ dodává Iva Chaloupková.

(epa, čtk)