Ministr Pavel Blažek ve své kanceláři Foto: Eva Paseková

Místopředseda Krajského soudu v Brně vzejde z výběrového řízení, dohodl se Blažek s Čečotkou

Nový místopředseda pro trestní úsek Krajského soudu v Brně (KS) vzejde z výběrového řízení. Shodli se na tom ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a předseda KS v Brně Milan Čečotka. Čečotka zároveň stáhl původní návrh na jmenování Aleše Novotného místopředsedou.

Spor o jmenování místopředsedy pro trestní úsek KS v Brně (KS) se vyřešil kompromisem, s nímž podle informací České justice přišel předseda Milan Čečotka. Na obsazení funkce „svého“ místopředsedy pro trestní úsek nechá vypsat výběrové řízení. Dohodu potvrdil České justici jak Milan Čečotka, tak ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Předseda Čečotka zároveň stáhl návrh na jmenování soudce Aleše Novotného. Novotný je výkonem funkce místopředsedy pověřen od července, kdy rezignoval dlouholetý místopředseda Aleš Flídr.

Podle informací České justice mají o funkci nyní zájem dva kandidáti, mezi nimiž však Novotný nefiguruje.

Novotného odmítl ministr Pavel Blažek jmenovat, když vyjádřil své pochybnosti o kvalitě jeho práce.

Jak navíc již na konci července upozornila Česká justice, Novotnému byla předchůdcem Čečotky Milanem Bořkem na návrh tehdejšího místopředsedy Aleše Flídra uložena výtka za neodůvodněný, mimořádný průtah, který spočíval v nevyhotovení písemného rozhodnutí.

Jak po jednání s ministrem Blažkem posléze konstatoval prezident Soudcovské unie a bývalý dlouholetý soudní funkcionář Libor Vávra, tuto výtku lze jako důvod pro odmítnutí návrhu na jmenování akceptovat.

Petr Dimun