Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž Foto: Veřejná žaloba

O způsobu odvolávání nejvyššího státního zástupce rozhodnou předsedové koaličních stran

O způsobu odvolávání nejvyššího státního zástupce rozhodnou předsedové stran vládní koalice. Návrh novely zákona o státním zastupitelství na konci srpna projednali předsedové poslaneckých klubů, tato otázka však zůstala nevyřešena. Termín pro vyjádření předsedům uplyne tento pátek.

Novela zákona o státním zastupitelství míří do pomyslného finále své přípravné fáze. Předsedové poslaneckých klubů poslední srpnový den projednali návrh i jednotlivé návrhy úprav. Otevřena zůstala pouze otázka způsobu odvolávání nejvyššího státního zástupce. Tedy otázka sice mediálně nejzajímavější, avšak oproti ostatním změnám nikoliv ta nejpodstatnější. O podobě návrhu již Česká justice informovala.

Předsedové poslaneckých klubů se totiž shodli na mnohem důležitějších změnách, které mají mnohem větší praktický dopad na fungování soustavy. A minimálně v případě možnosti jednoho opakovaní výkonu funkce vedoucího krajského a vrchního státního zastupitelství se jedná o změnu výrazně negativní. Původně návrh počítal s tím, že by to bylo možné pouze na úrovni okresů, kde je zájem o vedoucí funkce menší.

Další důležitou změnou, na které byl nalezen politický souhlas, je zrušení požadavku na předchozí výkon praxe státního zástupce u kandidáta na nejvyššího státního zástupce a zkrácení požadavků na praxi u ostatních vedoucích státní zástupců.  

Ministerstvo se minulý pátek obrátilo na předsedy stran, které tvoří vládní koalici, aby se vyjádřili k návrhu jako celku a k otázce způsobu odvolávání nejvyššího státního zástupce konkrétně. Termín k vyjádření mají předsedové do tohoto pátku, poté bude následovat standardní připomínkové řízení.

Petr Dimun