Jan Sixta. Foto: Ministerstvo financí

Odvolaný státní tajemník Sixta podá na vládu správní žalobu

Někdejší státní tajemník na ministerstvu zemědělství Jan Sixta, kterého v červenci odvolal kabinet na návrh ministra Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), hodlá podat na vládu správní žalobu. Tvrdí, že nemá jinou možnost obrany. Serveru Seznam Zprávy řekl, že vládní rozhodnutí považuje za nezákonné a důvody, pro něž byl odvolán, nejsou pravdivé.

Oficiálním důvodem odvolání bylo kázeňské provinění, podle médií Nekula úředníka vinil z toho, že jej obešel a snažil se zabránit svému odvolání, když s ním Národní bezpečnostní úřad zahájil řízení o zrušení prověrky. Stalo se tak poté, co policie na jaře na ministerstvu kvůli podezřelým IT zakázkám zadržela tři lidi včetně Sixty. Ani Jan Sixta, ani další zadržení však dosud nebyli obviněni, napsaly dnes Seznam Zprávy.

Sixta tvrdí, že nedostal příležitost se vyjádřit. „Vláda při mém odvolání vycházela ze zkreslených informací předložených ministrem zemědělství, ke kterým jsem se nemohl vyjádřit a které nepovažuji za pravdivé. Proti rozhodnutí vlády, které vedlo k mému odvolání, nemám v tuto chvíli jinou možnost obrany, než podat žalobu ke správnímu soudu,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Ministerstvo zemědělství zatím nemá za Sixtu náhradníka. První kolo výběru nového tajemníka skončilo podle serveru neúspěchem.

(čtk)