Pražský soudce Kamil Kydalka Foto: Se svolením Info.cz a pořadu Štrunc!

Soudce Kydalka vyloučil Dvořáka viněného z vraždy úřednice dvakrát ze soudní síně

Znalkyně z oboru psychiatrie dnes u pražského soudu označila Jiřího Dvořáka, který loni zastřelil zaměstnankyni na úřadu práce v Praze, za paranoidního. Muž se proti tomu ohradil a po ostré výměně názorů s předsedou senátu Kamilem Kydalkou ohledně pokládaných otázek byl po dobu jejího výslechu vyloučen ze soudní síně. Soudce také Dvořákovi pohrozil možným dalším stíháním za pohrdání soudem, podruhé ho vyloučil při výslechu svědka.

Vedle vraždy úřednice viní obžaloba Dvořáka také z útoku kyselinou sírovou na jeho bývalou kolegyni a z toho, že nastražil střelné zařízení na pronajímatelku bytu, který měl na základě soudního rozhodnutí opustit. Všem ženám bylo okolo 50 let. Podle kriminalistů se na nich mstil za domnělá příkoří, která mu způsobily. Sedmašedesátiletému muži hrozí doživotní vězení. Na počátku hlavního líčení prohlásil, že je nevinný.

Podle znalkyně Moniky Holečkové Dvořák netrpí duševní poruchou, má však patologickou osobnost a má paranoidní vnímání. Znalec Marek Preiss následně doplnil, že je muž přesvědčen o vlastní výjimečnosti a o svém dobrém charakteru. Je velmi podezíravý. Oba znalci se shodli na tom, že by mohl trestnou činnost opakovat, protože své jednání považuje za oprávněné. Dvořák poté chtěl směřovat své otázky na duševní stav jím napadené kolegyně, kterou ze všech svých činů viní. Dotazy nechtěl usměrnit ani po několikerém napomenutí soudce.

Kdyalka proto při výslechu Holečkové vykázal muže ze soudní síně. „Nejsem zvědavý na to poslouchat jeho sprostoty,“ uvedl poté soudce. Dvořák na závěr označil znalecké posudky za vykonstruované, nepravdivé a účelové. Kvůli nepatřičným otázkám při výslechu manžela jeho bývalé kolegyně byl obžalovaný vyloučen ze soudní síně podruhé.

Dvořák dříve pracoval jako letecký konstruktér a podle advokátky Soni Adamové vnímá svou někdejší kolegyni jako původkyni jeho výpovědi ze zaměstnání. Obžaloba uvádí, že si na tuto ženu loni 25. června počíhal a vychrstl na ni kyselinu, kterou si přivezl na kole v termohrnku. Napadená strávila po útoku tři týdny na popáleninové klinice a podstoupila několik operací.

Tři dny po útoku na kolegyni zastřelil Dvořák podle obžaloby zaměstnankyni úřadu práce přímo v její kanceláři na pražských Vinohradech. Žena mu v roce 2016 nepřiznala podporu v nezaměstnanosti a následně ho vyřadila ze seznamu zájemců o zaměstnání. Do budovy se dostal lstí – vrátnému řekl, že je ženin známý a že ji přišel překvapit. Úřednici nedal žádnou šanci k obraně, zasáhl ji do břicha a odešel.

Policisté ozbrojeného střelce zadrželi několik hodin po činu v centru Prahy. Později uvedli, že se ke skutku přiznal. U sebe měl pistoli, kterou podle státní zástupkyně upravil tak, aby zvýšil její účinnost. V jeho autě pak policie našla ještě brokovnici vyrobenou z instalatérské trubky.

(čtk)