Stát firmě zadržoval oblečení určené k podnikání Foto: Pixabay

Štrasburský soud se bude opětovně zabývat kauzou zabaveného čínského zboží

Panel soudců Evropského soudu pro lidská práva rozhodl, že postoupí český případ Fu Quan v. Česká republika k Velkému senátu soudu. O postoupení k další instituci ESLP požádala česká vláda. V případu měla Česká republika zaplatit dvanáct milionů korun za majetkovou újmu způsobenou znehodnocením zboží zajištěného v trestním řízení s firmou Fu Quan.

Panel soudců o postoupní českého případu rozhodl v pondělí 5. září 2022. Soudci ESLP rozhodovali celkem o patnácti případech, dva z nich byly stížnosti na Českou republiku, jak Česká justice informovala. Žádost o postoupení kauzy Fu Quan v. ČR k Velkému senátu soudu podala česká vláda. Druhým případem byla exekuce holčičky do USA. O postoupení požádala matka dítěte.

Úplná informace o obou případech je zde.

Z předmětných patnácti případů vybrali soudci ESLP pouze dva. Prvním z nich je případ stížnosti proti Švýcarsku Communauté genvoise d’action syndicale (CGAS) v. Švýcarsko.

Švýcarský případ vládní represe kvůli Covid-19

Případ se týká sdružení Communauté genvoise d’action syndicale (CGAS), které si stěžuje na zbavení práva organizovat a účastnit se veřejných akcí po přijetí vládních opatření k boji proti COVID-19 podle vyhlášky O.2 COVID-19, přijaté Spolkové rady dne 13. března 2020. Na základě této vyhlášky veřejné a soukromé akce byly zakázány s účinností od 16. března 2020. Nedodržení zákazu mohlo být potrestáno odnětím svobody nebo pokutou, popisuje zpráva Soudu, oč v případu jde.

K 30. 5. 2020 byl zrušen zákaz shromažďování (maximálně 30 účastníků). Události zahrnující více než 1 000 účastníků bylo nadále zakázáno pořádat až do konce srpna 2020. Dne 20. června 2020 byl zrušen zákaz veřejných akcí, i když účastníci museli nosit masku. Stížnost byla podána k Evropskému soudu pro lidská práva dne 26. května 2020.

Stížnost sdružení se opírá o článek 11 (svoboda shromažďování a sdružování) Úmluvy o lidských právech a základních svobodách.

„Ve svém rozsudku ze dne 15. března 2022 Soud rozhodl čtyřmi hlasy proti třem, že došlo k porušení článku 11 Evropské úmluvy. Dne 5. září 2022 byl případ postoupen Velkému senátu na žádost švýcarské vlády,“ uvádí z práva Soudu.

Český případ škody způsobené státem v trestním řízení

Stěžovatel, společnost Fu Quan, s.r.o, je česká společnost s ručením omezeným se sídlem v Praze. Případ se týká zabavení majetku ve výši téměř 2,4 milionu eur patřícího společnosti v průběhu vyšetřování daňových úniků a soudního procesu. Trestní řízení se konalo pět let, uvádí k případu zpráva Soudu.

Po pěti letech byla společnost Vrchním soudem v Praze zproštěna obžaloby.  Stěžovatelská společnost tvrdí, že byla neprávem zbavena svého majetku a že zákon o odpovědnosti státu byl vykládán příliš formalisticky.

Stížnost byla podána k Evropskému soudu pro lidská práva dne 25. března 2014.Opírá se o článek 1 dodatkového Protokolu č. 1 (ochrana majetku) k Úmluvě, článek 6 odst. 1 (právo na spravedlivý proces) a článku 13 (právo na účinný prostředek nápravy) Úmluvy,

„Ve svém rozsudku ze dne 17. března 2022 Soud rozhodl pěti hlasy proti dvěma, že došlo k porušení čl. 1 Protokolu č. 1, že nebylo nutné zkoumat stížnost podle článek 6 odst. 1 a článek 13 Úmluvy a že žalovaný stát měl stěžovateli zaplatit společnosti 12 000 000 Kč jako majetkovou újmu. Dne 5. září 2022 byla věc postoupena Velkému senátu na žádost vlády ČR,“ uvádí zpráva Soudu.

Mezitím už český Ústavní soud použil judikaturu ESLP vzniklou z tohoto případu. K rozsudku FuQuan v. ČR odkázal v ústavním nálezu z ústavní stížnosti společnosti Z.T., s.r.o., které stát v bezvýsledném trestním řízení znehodnotil noktovizory.

Ústavní nález je zde.

Irena Válová