Místnost pro veřejná slyšení před Soudem. Zde zasedá Velký senát ESLP. Foto: ECHR

Panel soudců rozhodne, zda české případy exekuce holčičky a zničeného zboží v trestním řízení posoudí Velký senát ESLP

Panel soudců Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) zítra rozhodne, zda vyhoví žádostem, aby případ exekuce holčičky X. v. Česká republika a případ zboží za dvanáct milionů znehodnoceného firmě trestním řízením Fu Quan v. Česká republika veřejně projednal a znovu rozhodl Velký senát.

O případu exekuce české holčičky k otci do USA X. v. ČR budou soudci rozhodovat na základě žádosti stěžovatelky – matky dítěte. O případu obchodníka, kterému bylo v trestním řízení v České republice zajištěním znehodnoceno zboží za dvanáct milionů Fu Quan v. ČR bude Panel soudců rozhodovat na základě žádosti české vlády, na kterou si firma stěžovala.

O obou případech Česká justice informovala. V případu české holčičky exekuované od pražské ambasády USA za přítomnosti kamer České televize rozhodl senát ESLP, že exekuce byla výsledkem jednání matky a že Česká republika se nedopustila porušení Úmluvy o lidských právech a základních svobodách.

Úplný rozsudek z 12. května 2022 Česká justice popsala zde.

K případu Fu Quan už v nálezu odkázal Ústavní soud

V případu Fu Quan v. Česká republika naopak senát ESLP dne 17. března 2022 rozhodl, že český stát má zaplatit pražské firmě dvanáct milionů korun za oděvy znehodnocené zajištěním a dlouhým skladováním v trestním řízení.
Toto trestní řízení skončilo po pěti letech, když v únoru 2009 firmu zprostil obvinění Vrchní soud v Praze. Stát však nezabránil zkáze předmětů v čase a zadržoval zboží další rok a půl. ČR porušila právo na ochranu majetku a způsobila majetkovou škodu, rozhodl Evropský soud pro lidská práva v březnu. Proti tomuto rozhodnutí nyní český stát brojí.

O případu Fu Quan v. ČR informovala Česká justice zde.

Mezitím judikaturu z případu Fu Quan začal používat český Ústavní soud, který na rozhodování Evropského soudu pro lidská práva odkázal v nálezu ústavní stížnosti firmy obchodní společnosti Z.T. s.r.o, které český stát v bezvýsledném trestním řízení znehodnotil noktovizory.

Český ústavní soud v nálezu ze dne 19. července 2022 uvedl: „Konečně lze poukázat i na to, že právní řád musí dávat reálnou cestu náhrady škody za zboží, které bylo v bezvýsledném trestním řízení zajištěno a ztratilo uplynutím dlouhého času svou hodnotu, protože bylo zadrženo, nebylo s ním možno nakládat a došlo např. ke zmaření plnění závazků plynoucích ze smlouvy. Viz k tomu např. nedávný rozsudek Evropského soudu pro lidská práva ve věci stížnosti č. 24827/14 ze dne 17. 3. 2022 FU QUAN, s. r. o., proti České republice (dostupné na http://eslp.justice.cz), kde je právě zdůrazněn rozdíl mezi žalobou na náhradu za protiprávní zabavení zboží a mezi škodou způsobenou ztrátou hodnoty zboží v důsledku uplynutí doby, kdy bylo zboží v držení státu a nemohlo být s ním nakládáno (viz bod 54 odkazovaného rozsudku).“

Úplný text nálezu Ústavního soudu je zde:

Rozhodne také o kauze kárného řízení se soudcem Kozanem

Panel soudců Evropského soudu pro lidská práva projedná, zda Velkému senátu postoupí celkem patnáct případů. Podle jednacího řádu Evropského soudu pro lidská práva mohou strany stížnosti – stěžovatel nebo vláda – požádat do tří měsíců od vydání rozsudku sekce/senátu o postoupení případu k Velkému senátu Soudu. Panel soudců může rozhodnout jakkoli, roli v rozhodování hraje význam případu pro judikaturu Soudu.

V pondělí budou muset soudci Panelu rozhodnout rovněž o případu Kozan v. Turecko. Jde o případ tureckého soudce, který sdílel kritický příspěvek o turecké Nejvyšší radě soudců a prokurátorů v uzavřené facebookové skupině a byl za to kárně potrestán.

Také o případu Kozan v. Turecko Česká justice informovala zde.

„Povinnost sdílet jen pochvalné články je autocenzura a kárné řízení se soudcem před mimosoudním orgánem, který je vyšetřujícím i odvolacím, je svévole. V případu soudce Ibrahima Kozana to uvedl Evropský soud pro lidská práva,“ informovala Česká justice o rozhodnutí ESLP, který 1. března 2022 konstatoval porušení Úmluvy Tureckem.

Irena Válová