Francouzské vězení Foto: jolienvandegriendt: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prison_15H,_France_(15523180143).jpg

Francouzské věznice jsou rekordně přeplněné, vězni spí i na matracích na zemi

Na začátku října pobývalo ve francouzských věznicích rekordních 72.350 vězňů. Přes 2000 trestanců spí na matracích na podlaze a jejich počet stále stoupá. Podle vládních statistik se v průměru osazenstvo káznic každý týden rozroste o dalších 200 lidí, píše Le Monde.

V září byl rozdíl mezi počtem propuštěných a nově internovaných 681 vězňů a podle dostupných informací je číslo za říjen ještě vyšší. Ve Francii navíc nestoupá jen počet trestanců, ale také délka udělovaných trestů. Podle Le Mondu je to opačný trend než v sousedních zemích.

Nejméně lidí bylo ve francouzských věznicích v červnu 2020, od té doby počet stoupl o 24,5 procenta. Podle deníku ale tento nárůst nelze připsat demografickému vývoji ani počtu trestných činů, které takovým tempem nestoupají. Kvůli nedostatku prostředků ale neroste počet dozorců, kteří by pomohli zvládat napětí mezi vězni tísnícími se v přeplněných celách.

Francouzský zákon z roku 1875 požadoval individuální cely, jeho poslední verze z roku 2009 tento princip nečekaně zachovala. Vlády ale opakovaně pomocí pozměňovacích návrhů oddalují jeho realizaci. Naposledy v roce 2017 slíbila vláda zřídit 15.000 nových cel, ale už teď jich chybí přes 10.000, přiznal minulý týden ministr spravedlnosti Éric Dupond-Moretti. Individuální cely má dnes jen asi 41 procent trestanců.

(čtk)