Ministr práce Marian Jurečka Foto: KDU-ČSL

Ministr Jurečka popudil poslance garančního výboru. Chce reorganizovat Českou správu sociálního zabezpečení přílepkem

Přílepkem k návrhu na dřívější odchod záchranářů do důchodu chce ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) reorganizovat Česko správu sociálního zabezpečení (ČSSZ). Původně vládní novelu zákona hodlá realizovat kvůli účinnosti pozměňovacím návrhem. Zatímco Jurečkův pozměňovací návrh na snížení důchodů funkcionářů komunistického režimu výborem pro sociální politiku prošel, k reorganizaci ČSSZ nezaujali poslanci stanovisko. Padla i slova o zneužití souběhu funkce poslance a ministra.

Takřka hodinové zpoždění nabralo jednání výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve středu 19. října 2022 kvůli „ohavnému přílepku“, jak byl ministrův počin nazván už na samém začátku jednání. Je norma, že poslanec, který je současně ministrem si pozměňovacím návrhem mění zákony? I taková slova zazněla na výboru s tím, že jde o zneužití souběhu funkce.

Ministr práce a sociálních věcí totiž k novele zákona o důchodovém pojištění, která se týkala dřívějších odchodů záchranářů do důchodu, navrhl dva pozměňovací návrhy. První z nich, snížení důchodů funkcionářů komunistického režimu, odhlasoval výbor bez problémů.

Návrh novely zákona se nachází mezi 2. a 3. čtením a garančním výborem je právě výbor pro sociální politiku, který musí plénu parlamentu dodat stanovisko.

Informace poslanci měli z videozáznamu

Ke druhému Jurečkovu pozměňovacímu návrhu před poslance předstoupil ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení František Boháček, který popsal plánovanou transformaci stávajících 77 okresních správ sociálního zabezpečení fungujících na základě místní příslušnosti do nových „oblastí“. Nově by tedy pro klienty, zaměstnavatele, zaměstnance, žadatele o důchody i OSVČ měla být příslušnost oblastní.

Historicky se správa sociálního zabezpečení nacházela v každém městě, to se však přežilo. Ředitelé okresů nedisponují penězi, těmi disponují sekce, vysvětlil ústřední ředitel. Podle svých slov chce nově posílit sekce do role služebních úřadů v rámci nově vzniklých oblastních správ, popsal ředitel Boháček změny organizační struktury s tím, že se to nedotkne agendy, neruší se místa ani zaměstnanci, jen některé agendy budou vykonávány jinak.

Poslanec Aleš Juchelka Foto: Hnutí ANO

Na to reagoval poslanec Aleš Juchelka (ANO), podle kterého reorganizace ČSSZ nijak nesouvisí s odchodem záchranářů do důchodu, a tudíž je Jurečkův pozměňovací návrh typický přílepkem. „Proč takto důležitá věc neprošla vládou, řádným připomínkovým řízením?“ vznesl otázku. „Poslanec Jurečka, když to přednášel na plénu, tak to dokonce ani nezdůvodnil! My jsme ten zákon otevírali kvůli záchranářům a přišlo tohle, reorganizace ČSSZ poslaneckým přílepkem. Systémová změna, o které jsme nevěděli. Je to nefér, je to přílepek a poslanec Jurečka o tom na záznamu neřekl ani slovo,“ uvedl poslanec Juchelka.

Jak vyplynulo z jednání, poslanci si zpětně pouštěli záznam z jednání pléna sněmovny, aby ověřili, zda a co ministr poslanec Jurečka navrhl.

Týká se to čtvrtiny státního rozpočtu, Jurečka nepřišel

Údiv nad postupem vyjádřila rovněž poslankyně Jana Hanzlíková (ANO): „Změna struktury ČSSZ – tak zásadní věc prostřednictvím přílepku pozměňovacím návrhem? Vždyť na to navazují další zákony. Resorty varují před nestabilitou,“ upozornila poslankyně, která vytkla ústřednímu řediteli ČSSZ, že nelze bez dalšího konstatovat, že „některé agendy budeme vykonávat jinak“.

Podle ústředního ředitele ČSSZ Františka Boháčka bylo nejvíce výhrad respektive dotazů k návrhu nových oblasti. „Například v Plzni jsou dvě okresní správy pět minut chůze od sebe,“ vysvětlil ředitel Boháček, co má novela řešit.

Jak ovšem vyplynulo z příspěvku přítomného zástupce ministerstva práce a sociálních věcí, reorganizace České správy sociálního zabezpečení byl původně vládní návrh. Mělo jít o vládní novelu zákona, na které ministerstvo a Správa sociálního zabezpečení pracují od začátku roku a kterou nakonec ministr podal poslaneckým pozměňovacím návrhem kvůli nutné účinnosti od 1. ledna 2023.

Že předmětný pozměňovací návrh má dopad na dalších dvacet zákonů, upozornila poslankyně Vladimíra Lesenská (SPD).

Podle poslance Aleše Juchelky je potřeba dostat materiál do klasického vládního návrhu. „Proč přichází teď, když se na tom pracuje od začátku roku a týká se to čtvrtiny celého státního rozpočtu,“ vznesl další otázky poslanec, následně mu za pravdu dala poslankyně Jana Pastuchová (ANO).

V závěrečném hlasování o ne/doporučení návrhu před třetím čtením pak nebylo přijato žádné stanovisko výboru.

Sám ministr Marian Jurečka se na jednání výboru nedostavil.

Irena Válová