Nejvyšší soud Foto: Nejvyšší soud

Nejvyšší soud: Neúspěšný uchazeč o funkce musí snést i zdrcující kritiku

Neúspěšný uchazeč o veřejné funkce musí být připraven snést i zdrcující mediální kritiku své činnosti a výsledku voleb. Na druhou stranu, bezúčelné urážky a tvrzení bez pravdivého podkladu tolerovat nelze, plyne z nového rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS).

Rozhodnutí je dočasně přístupné na úřední desce soudu.

Soud se konkrétně zabýval sporem mezi bývalým premiérem a expředsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a společností Barrandov Televizní Studio kvůli sérii výroků v pořadech moderátora Jaromíra Soukupa. Částečně vyhověl Paroubkovu dovolání.

Paroubek už dříve u pražských soudů dosáhl omluvy za některé sporné výroky a tvrzení. NS nyní přidal další dva, za které by se televize měla omluvit, zdržet se opakování a stáhnout je z videoarchivu .

Jde o tvrzení moderátora, že Paroubek vyhrožoval Barrandovu, což Soukup označil za „extraligu vyhrožovacího trumbelínství“. Dále jde o tvrzení o údajném pochybení Paroubka v době, kdy působil ve vedení Prahy.

„Moderátor žalované (Barrandov) uváděl řadu informací o dovolateli (Paroubkovi), na základě nichž přistoupil k ostré kritice, nicméně v řízení bylo prokázáno, že tyto výroky byly podány bez pravdivého základu. Tím spíše nelze výroky, pro které absentuje pravdivý podklad, považovat za oprávněný základ pro urážky,“ stojí v rozhodnutí.

Paroubek ale nevysoudil omluvu za tvrzení, že byl většinou lidí brán jako „arogantní klaun s nulovým charisma“ nebo „totálně nevolitelná zatuchlá hmota z kmotrovských časů ČSSD“. Šlo o výroky, které se vztahovaly k vedení kampaně a výsledku senátních voleb v roce 2018. Paroubek tehdy v Ostravě získal v prvním kole 6,9 procenta hlasů, do druhého nepostoupil.

Podle NS spadají sporné výroky do rámce debaty o věcech veřejného zájmu. „Neúspěšný uchazeč o veřejné funkce musí být připraven snést i takto zdrcující kritiku své činnosti i výsledku voleb,“ rozhodl NS.
(čtk)