Nejvyšší správní soud. Foto: archiv

Chyba státní zástupkyně vedla k propuštění Ukrajince obžalovaného z vraždy, poté zmizel

Kvůli nedůslednosti státní zástupkyně, a možná i dalších aktérů, se v Česku dostal na svobodu Ukrajinec podezřelý z pokusu o vraždu. Hned poté zmizel a bude souzený jako uprchlý. Za promeškání lhůt k podání obžaloby nebo prodloužení vazby bude brněnská státní zástupkyně Eva Žďárská pobírat dva měsíce plat snížený o deset procent. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes schválil dohodu Žďárské s nadřízeným, včetně relativně mírného postihu. Zákon umožňuje výraznější a déle trvající srážky z platu.

Kárný postih odráží náročné osobní okolnosti, které chybu provázely, a také dlouholetou praxi, dobré hodnocení státní zástupkyně a její oddanost profesi. Vykonává ji od roku 1994. Žďárská se v rámci sebereflexe rozhodla přejít u Krajského státního zastupitelství v Brně na méně náročnou agendu.

Ukrajinec se údajně v Brně v prosinci 2021 pokusil o vraždu. Poškozenému způsobil bodné zranění. Žďárská včas vypracovala obžalobu, ale před jejím podáním ji ještě nechala přeložit do cizincova mateřského jazyka. Dohodla se na termínu dodání překladu, aby stihla včas obžalobu podat, ale překladatelka termín nedodržela. Žďárská mezitím na případ zapomněla, neupozornily ji ani pracovnice kanceláře, kde obžaloba mezitím ležela.

Na státním zastupitelství si pochybení uvědomili až ve chvíli, kdy minuly zákonné lhůty a Ukrajinec vazbu o 14 dní takzvaně „přeseděl“. Zůstával tedy ve vazbě bez právního důvodu a bylo nutné jej okamžitě propustit. Cizinecká policie neměla žádný jiný důvod jej zadržet. Brzy poté muž zmizel, možná na Ukrajinu, možná jinam do zahraničí.

„Momentálně ho nemáme,“ konstatovala Žďárská. Případem se začne v prosinci zabývat Krajský soud v Brně, cizince bude soudit jako uprchlého.

Podle krajského státního zástupce Jana Sladkého jde o výsledek nešťastné shody okolností nebo „špatného dne“ Žďárské, nikoliv projev ledabylosti. „I mistr tesař se někdy utne,“ uvedl Sladký.

Sama Žďárská popsala, že v době, kdy zapomněla na lhůty v kauze, byla pod tlakem z osobních, zdravotních i pracovních důvodů. Litovala skutečnosti, že jí překladatelka nedala vědět o tom, že nestihne dohodnutý termín. Neupozornily ji ani pracovnice kanceláře, které to jindy dělávaly. Zodpovědnost ale vzala plně na sebe. „Úplně se mi to vykouřilo z hlavy,“ řekla.

Předseda kárného senátu Petr Mikeš zmínil dlouhou praxi a pozitivní hodnocení Žďárské. Popřál jí, aby se jí podobné problémy v další práci vyhýbaly. Dohodnutý postih je prý sice relativně mírný, ale nikoliv zjevně nepřiměřený, a tak jej kárný senát schválil.

(čtk)