Soudkyně Eva Sofia Vodičková s bvalým předsedou soudu Alexandrem Kryslem Foto: Krajský soud v Plzni Foto: Krajský soud v Plzni

Soudkyně se chtěla vyhnout očkování, tak podplácela, tvrdí obžaloba

Na soudkyni Krajského soudu v Plzni (KS), kterou v pátek minulý týden ministr spravedlnosti Pavel Blažek dočasně zprostil výkonu funkce soudce, již byla podána obžaloba. Jak zjistila Česká justice, soudkyně se měla podle policie dopustit úplatkářství v souvislosti s podvody při testech na přítomnost onemocnění COVID. Na případ jako první upozornil deník Právo.

Odpor některých lidí k očkování proti COVIDu na straně jedné a omezení, které z toho pro neočkované osoby, které zároveň COVID neprodělaly, vyplývají, měl dovést jednu ženu na začátku letošního roku k nápadu, jak přijít k penězům. Její známá totiž COVIDem právě onemocněla, a tak začala nabízet, že by kamarádka chodila na PCR testy za ty, kteří se odmítají nechat očkovat. Za certifikát o prodělaném COVIDU pak požadovala po zájemcích 3 tis. Kč.

Jak zjistila Česká justice, měla být podle tvrzení policie mezi těmito zájemci i soudkyně KS v Plzni Eva Sofie Vodičková. Obžaloba tvrdí, že měla požádat svého lékaře o vystavení žádanky na PCR test a poskytnout ženám i svoji průkazku zdravotní pojišťovny. K vyplacení peněz nakonec nedošlo, protože test vyšel negativně.

Soudkyně proti obvinění podala stížnost, v níž vinu odmítla s tím, že nikoho ze spoluobviněných nezná, nikdy s nimi nekomunikovala, nic neslibovala, ani nepředávala a nikam je za sebe neposílala. Státní zástupkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 9 její stížnost zamítla.

„Rozhodnutí o dočasném zproštění výkonu funkce soudkyně z důvodu trestního stíhání bylo jmenované doručeno dne 4. listopadu 2022. S účinností ode dne následujícího po doručení je jmenovaná dočasně zproštěna výkonu funkce soudkyně, a to až do pravomocného skončení jejího trestního stíhání,“ uvedl dnes mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Podle předsedkyně soudu Věry Oravcové má soudkyně na starosti insolvenční agendu. Případy, kterými se zabývala, přerozdělil generátor mezi její ostatní kolegy, doplnila předsedkyně krajského soudu.

Petr Dimun