Tomáš Goláň je ekonom a daňový poradce Foto: Radek Čepelák

Ústavně právní výbor Senátu dál povede Tomáš Goláň

Senát bude mít stejné výbory a komise jako v minulém funkčním období. V duchu dohod senátorských klubů o povolebním uspořádání v horní komoře se dnes senátoři změnili předsedy výborů hospodářského, školského a pro záležitosti EU a šéfy komisí pro krajany a pro sdělovací prostředky. Přestože mezi novými senátory jsou tři právničky a jeden právník, ústavně právní výbor dále povede daňový poradce Tomáš Goláň.

V Senátu je dlouhodobě málo právníků, ale letošní volby jejich počet navýšil. Uspěly tři právničky: Exministryně a advokátka Daniela Kovářová, advokátka Jana Zwyrtek Hamplová a politička Hana Kordová Marvanová. Doplnil je starosta Mostu a bývalý advokát Jan Paparega (ProMOST).

Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu nově povede Miroslav Plevný (za STAN). Vystřídal Vladislava Vilímce (ODS), který převzal vedení výboru pro záležitosti EU po Davidu Smoljakovi (STAN), který zamířil do vedení senátní komise pro sdělovací prostředky namísto Václava Chaloupka z klubu Starostů, jenž letos senátorský mandát neobhájil. Místopředsedu Senátu Tomáše Czernina (TOP 09) v čele komise pro krajany nahradil Raduan Nwelati (ODS).

Předsedou výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice se stal Jiří Růžička (za TOP 09), který si vyměnil funkce s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Drahošem (za STAN).

výbor pro zdravotnictví Roman Kraus (oba ODS). Organizačnímu výboru z titulu funkce bude předsedat Vystrčil. Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí bude dál řídit Zbyněk Linhart (za STAN a SLK), lidoveckému klubu zůstalo předsednictví výboru pro sociální politiku pro Miluši Horskou (za KDU-ČSL).

V čele výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost zůstal nadále Pavel Fischer (nezávislý), který je jedním z kandidátů na prezidenta. Staronovým předsedou mandátového a imunitního výboru je sociální demokrat Petr Vícha z klubu ANO a ČSSD.

Komisi pro rozvoj venkova bude dál předsedat Jiří Vosecký (SLK), komisi pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků pak opět pirátský senátor Lukáš Wagenknecht z klubu SEN 21 a Piráti. Předsedou komise pro práci Kanceláře Senátu zůstal Lumír Kantor (KDU-ČSL), šéfem komise pro ústavu Zdeněk Hraba (dříve STAN), který se rozhodl přejít do klubu ODS a TOP 09 jako nestraník. Staronovým předsedou komise věnující se suchu a záplavám je Rostislav Koštial a volební komisi vede dál Jan Tecl (oba ODS).

Ze senátorů, kteří byli letos zvoleni poprvé, se kardiochirurg Jan Pirk (za TOP 09) stal členem zdravotního výboru, advokátky Hana Kordová Marvanová (ODS) a Daniela Kovářová (nezávislá) budou působit v ústavně-právním výboru, herec Tomáš Töpfer (za ODS) ve výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost, mostecký primátor Jan Paparega (ProMost) v sociálním výboru a Jana Zwyrtek Hamplová (za NEZ) ve výboru pro veřejnou správu, územní rozvoj a životní prostředí.

V rámci schváleného zasedacího pořádku v jednacím sále zůstalo rozložení podle frakcí nezměněno. Z pohledu předsedajícího pravé křídlo a střed obsadil klub ODS a TOP 09, v sousedství pak usedli senátoři KDU-ČSL a nezávislí. Místa nalevo od nich připadla klubům Starostové a nezávislí, SEN 21 a Piráti a zcela vlevo usedli senátoři ANO a ČSSD. Fischer a Kovářová usedli za sebou ve středu sálu, Zwyrtek Hamplová zcela vlevo na místo po bývalém komunistovi Jaroslavu Doubravovi (Severočeši.cz).

Závěrečným bodem první schůze senátu byla volba senátorů do delegací v meziparlamentních orgánech. K dalšímu zasedání se senátoři sejdou už ve čtvrtek, kdy už budou rozhodovat o zákonech.

(čtk, epa)