Ústavní soud Foto: Ústavní soud

Plénum Ústavního soudu: Komunální politici nemají nárok na odškodnění za zveřejněná majetková přiznání

Komunální politiky, kterým svitla naděje na odškodnění za to, že jejich majetková přiznání byla veřejná i poté, co příslušné ustanovení zákona o střetu zájmů zrušil Ústavní soud (ÚS), čeká zklamání. Plénum ÚS totiž toto úterý překonalo říjnový nález čtvrtého senátu a vyslovilo opačný závěr, tedy že postupem Ministerstva spravedlnosti (MSp) nebyli poškozeni.

Je to měsíc, co čtvrtý senát ÚS (Josef Fiala, Jan Filip a Radovan Suchánek) vydal nález, kterým umožnil komunálním politikům, kteří se cítili poškozeni postupem MSp při zveřejňování jejich majetkových přiznání, požadovat po státu odškodnění.

Konkrétně šlo o to, že ministerstvo nechalo databázi veřejně přístupnou i poté, co příslušné ustanovení zákona o střetu zájmů zrušil v březnu 2020 ÚS. Plénum tehdy ovšem odložilo vykonatelnost nálezu až na konec roku a ministerstvo tedy nadále ponechalo registr veřejně přístupný bez omezení ještě několik měsíců.

Říjnovému nálezu čtvrtého senátu předcházel střet o to, zda je v řízení o stížnostech jednotlivých stěžovatelů, kteří napadali negativní rozhodnutí obecných soudů ohledně jejich žalob o odškodnění, podjatý soudce Vojtěch Šimíček.

Šimíček byl soudcem zpravodajem nálezu pléna z roku 2020 a některými stěžovateli bylo tvrzeno, že měl radit ministerským úředníkům, jak mají s nálezem nakládat. O jeho podjatosti rozhodoval čtvrtý senát a většinou dvou hlasů (Josef Fiala, Radovan Suchánek) dospěl k závěru, že Šimíček podjatý je. K opačnému závěru však dospělo plénum ÚS.

A plénum nyní překonalo i rozhodnutí čtvrtého senátu, které se týkalo věci samé, tedy zda postup MSp založil odpovědnost státu za špatný úřední postup a dotčení komunální politici mají nárok na odškodnění. Ústavní soudci o návrhu předsedy soudu Pavla Rychetského jednali a hlasovali i navzdory tomu, že stěžovatel vzal stížnost zpět a podle některých soudců tak nebylo o čem jednat. Podle informací České justice byl nález přijat většinou 10 hlasů, tři soudci byli proti a jeden se jednání neúčastnil.

Petr Dimun