Tablo ministrů spravedlnosti Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Inspirace setkáním premiérů? Blažek zve své předchůdce na večeři

Všechny ministry spravedlnosti v historii samostatné České republiky pozval na setkání do Kramářovy vily současný šéf resortu Pavel Blažek. Uskuteční se tak podobná akce, kterou nedávno uspořádal premiér Petr Fiala (oba ODS). Ten se v Kramářově vile setkal s devíti svými předchůdci. Blažek na Twitteru uvedl, že účast potvrdili všichni jeho žijící předchůdci.

Pavel Rychetský, Pavel Němec, Robert Pelikán nebo Helena Válková. Ti všichni by s dalšími předchůdci ve funkci ministra spravedlnosti mohli v polovině ledna usednout k jednomu stolu v Kramářově vile. „K 30. výročí ČR jsem pozval své předchůdkyně a předchůdce na slavnostní setkání. Jsem rád, že vyjma těch, které už si Pánbůh vzal do právnického nebe, všichni potvrdili účast. Setkání by se mělo konat 16. ledna v Kramářově vile ve večerních hodinách,“ napsal na sociální síti ministr. Na veřejnosti by se tak mohla po delší době objevit i někdejší šéfka resortu a pozdější ministryně obrany Vlasta Parkanová. Ta veřejně od propuknutí aféry s nákupem letounů CASA nevystupuje. Ministerstvo ji nedávno přiznalo odškodnění za nezákonné trestní stíhání.

Seznam ministrů spravedlnosti najdete zde. Setkání se nedožili Karel Čermák či Otakar Motejl.

Současní i bývalí političtí představitelé České republiky si už 2. ledna připomněli 30. výročí jejího vzniku na koncertě v pražském Rudolfinu. Novosvětskou symfonii nejhranějšího českého skladatele Antonína Dvořáka si přišli poslechnout současní předsedové české a slovenské vlády Petr Fiala Eduard Heger, bývalí čeští premiéři, současní ministři či předsedové a místopředsedové obou parlamentních komor.

Z bývalých premiérů se v publiku sešli Vladimír Špidla, Jiří Paroubek, Mirek Topolánek, Jiří Rusnok, Jan Fischer a Andrej Babiš, většina z nich dorazila s partnerkami. Předtím byli společně na slavnostní večeři, kterou v Kramářově vile uspořádal Fiala. K pozvání k jednomu stolu odpoledne uvedl, že chce, aby v obdobných slavnostních chvílích byli všichni novodobí čeští premiéři pohromadě, a to navzdory tomu, že mnozí byli nebo jsou politickými soupeři.

(epa)