Soud stíhal vyhoštěného jako uprchlého a dopisoval si s ním poštou na Ukrajinu. Proces se musí opakovat, rozhodl Nejvyšší soud Foto: Pixabay

Soud považoval vyhoštěného za uprchlého. Proces se musí opakovat, rozhodl Nejvyšší soud

Obžalobu za znásilnění doručoval Ukrajinci český soud poštou na Ukrajinu mimo justiční orgány. To je v rozporu s mezinárodní úmluvou. Ukrajinec bez víza, majetku a kontaktů byl v ČR propuštěn z vazby, obdržel výjezdní příkaz a musel vycestovat domů na Ukrajinu. Soud ho začal stíhat jako uprchlého. Procesní chyby jsou tak významné, že není možné je ignorovat, uvedl Nejvyšší soud s vědomím, že v nové situaci se proces nemusí vůbec uskutečnit. Přímé doručování na Ukrajinu je nepřípustné.

Ukrajinec bez legálního pobytu měl v roce 2019 znásilnit opilou ženu v metru. Za to byl v ČR odsouzen v nepřítomnosti ke třem letům vězení s ostrahou. Letos v březnu uznal Nejvyšší soud dovolací důvody a nařídil nalézacímu soudu případ znovu projednat a rozhodnout. 

„Nejvyšší soud si je pochopitelně vědom současné situace na území Ukrajiny, která zásadním způsobem brání běžnému postupu justičních orgánů tohoto státu. Vytýkaná procesní pochybení nalézacího i odvolacího soudu, která předcházela vydání jejich meritorních rozhodnutí, jsou ale natolik významná a zásadní, že je nebylo možné ignorovat, a to i při vědomí, že to může znamenat nemožnost projednat a rozhodnout věc obviněného v dohledné době,“ uvedl Nejvyšší soud v závěru usnesení.

Dne 15. prosince 2022 schválilo na svém zasedání trestní kolegium Nejvyššího soudu z předmětného případu právní věty. Podle první nelze návrat domů bez dalšího považovat za vyhýbání se trestnímu řízení. Podle druhé právní věty, pokud soudy doručovaly obžalovanému v rozporu se zákonem, nemohly vyvodit závěr, že proti němu lze konat řízení jako proti uprchlému.

Úplný text usnesení Nejvyššího soudu je zde. Dvě verze v extrémním nesouladu Ukrajinec se měl znásilnění dopustit o půlnoci v prázdném vagónu metra na konečné stanici, kdy „překonal odpor poškozené M. H., kdy proti její vůli ji chytil rukama a v pozici ve stoje jí sáhnul jednou rukou pod šaty, odsunul spodní prádlo a vsunul prsty do pochvy, následně poté, co poškozená ze soupravy vystoupila a opět do ní chtěla nastoupit, ji obžalovaný proti její vůli chytil za ruku a stáhl na nástupiště, držel ji svojí paží za horní část těla a přitom ji vlekl po nástupišti směrem k východu a pak,…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová