Ústavní soud Ukrajiny Foto: Адміністрація Президента України

Ukrajinští soudci uspořádali sjezd, zvolili nové členy Nejvyšší soudcovské rady

Sjezd ukrajinských soudců dnes zvolil posledního z osmi nových členů do důležitého orgánu, který má na starosti dohled nad soudy. Podle odborníků i vládních činitelů jde o klíčový krok pro chystanou reformu soudnictví v zemi, která usiluje o členství v Evropské unii. Informovala o tom agentura Reuters.

EU uvedla reformu ukrajinského soudnictví jako jedno z hlavních doporučení, když Kyjevu loni v červnu – čtyři měsíce po začátku ruské invaze – přiznala status kandidátské země.

Volba nových členů ukrajinské Nejvyšší soudcovské rady (VSP) znamená, že tento orgán může pokračovat v práci, která zahrnuje jmenování, odvolávání a trestání soudců. Aby byla rada usnášeníschopná, musí být obsazeno alespoň osm z celkových 15 míst v tomto orgánu.

„Těšíme se na to, že reformovaná VSP předvede vládu práva a integritu v praxi,“ uvedl na twitteru velvyslanec EU na Ukrajině Matti Maasikas.

Ukrajinský parlament podle svého předsedy Ruslana Stefančuka přijal již všechny právní předpisy požadované Evropskou unií pro zahájení přístupových rozhovorů s Kyjevem. Očekává se však, že uvedení těchto zákonů do praxe bude stejně jako dosažení samotného členství v EU během na dlouhou trať. Podle některých pozorovatelů jsou mocné zájmy připraveny brzdit unií požadované reformy, zejména pak v soudnictví.

Nevládní organizace DEJURE Foundation, která se zabývá reformou ukrajinského soudnictví, ve svém dnešním prohlášení vyjádřila pochybnosti nad kvalitou osmi nově vybraných členů Nejvyšší soudcovské rady. Otázky podle ní vyvstávají zejména v souvislosti s novým členem rady Serhijem Burlakovem a jeho vazbami na Rusko.

„(Soudci) prokázali svou nepřipravenost ke skutečným změnám v soudním systému,“ uvedla organizace. „Nový tým budeme hodnotit podle jeho rozhodnutí, nová VSP má šanci rozptýlit pochybnosti veřejnosti“.

(čtk)