Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva bude zřejmě ze zákona hodnotit výbušné látky Foto: Pixabay

Úřad pro zkoušení zbraní bude zřejmě ze zákona hodnotit výbušné látky

Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva bude zřejmě ze zákona hodnotit výbušné látky a předměty na základě evropské dohody o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí. Předpokládá to novela o ověřování střelných zbraní, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Poslanecká sněmovna. Úřad nyní tuto činnost vykonává z opakovaných pověření ministerstva dopravy. Předlohu posoudí hospodářský výbor.

Zkušební úřad hodnotí výbušné látky a předměty, samovolně se rozkládající látky a další nebezpečné látky přes deset let. Dosavadní pověřování je podle důvodové zprávy „z legislativního hlediska obtížné a právně nekoncepční“.

Evropská dohoda stanoví třídy látek a předmětů podle jejich nebezpečných vlastností. Upravuje podmínky pro jejich balení, značení a přepravy i používání průvodních dokladů.

Předloha, kterou ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) označil za legislativně-technickou, také reaguje na poslední úpravy zákona o střelných zbraních a střelivu. Konkretizuje některá vymezení a upřesňuje pojmy. Nově zahrnuje kontrolu identifikačních značek.

(čtk)