Ze soudu zmizely miliony korun Foto: Needpix

Ministerstvo umožní soudům nahlížet do informačního systému centrální evidence účtů

Ministerstvo spravedlnosti plánuje zavést pro soudy možnost náhled do centrální evidence účtů, u kterého byla provedena analýza nacházející se v připomínkovém řízení. České justici to sdělil mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Miliardy korun dluží lidé soudům na justičních pohledávkách. Jde například o soudní poplatky, pořádkové pokuty nebo nevymožené peněžité tresty. Soudy agenda vymáhání dlouhodobě zatěžuje. Navíc není v justici ani jednotný postup, kdy například část soudů využívá služeb exekutorů. V minulosti se zákonodárci opakovaně snažili povinnost přesunout na Celní správu, to se však nepodařilo.

Kolegium předsedů krajských soudů na počátku roku konstatovalo, že zvýšení efektivity vymáhání justičních pohledávek by významně prospěla existence přístupu do informačního systému centrální evidence účtů. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky resort takovou úpravu chystá.

Justiční pohledávky se nepromlčují a množství těch, které se nedaří vymoci, tak neustále narůstá. Nejvyšší nevymoženou položkou jsou náhrady za ustavené advokáty. Alarmující jsou i neuhrazené pohledávky za trestní řízení.

Centrální evidence účtů je databází základních informací o účtech a bezpečnostních schránkách, vedených institucemi pro jejich klienty, tedy pro fyzické nebo právnické osoby či jiné subjekty. Centrální evidenci účtů provozuje Česká národní banka pro stát.

Účelem databáze je primárně podpořit zákonem určené orgány při odhalování trestné činnosti a stíhání pachatelů trestných činů. CEÚ poskytuje oprávněným žadatelům na základě jejich žádostí přehled účtů a bezpečnostních schránek, které jsou vedeny u institucí v České republice, k osobám, které jsou předmětem jejich zájmu při vyšetřování zejména hospodářské a finanční kriminality. Tyto instituce mohou díky nastavenému systému dotazování do CEÚ velmi efektivně zjistit informace, relevantní pro zdárné vedení vyšetřování.

(epa)