Příslušníci policie Foto: Tiskový odbor Policie ČR

Noví migranti či nenávist vůči Ukrajincům. Policie kvůli dezinformacím zahájila 73 trestních stíhání

Policie v souvislosti s nepravdivými a štvavými informacemi na dezinformačních serverech zahájila 73 trestních stíhání, řekl senátorům její prezident Martin Vondrášek. Uvedl to dnes na jednání senátního podvýboru pro vnitřní bezpečnost při informování o vývoji kriminality a bezpečnostních hrozbách. Za jednu z nich označil očekávanou další migrační vlnu uprchlíků z Asie po balkánské trase a afrických běženců ze Středomoří.

V souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině policie podle svého prezidenta zaznamenala nárůst nenávistných projevů vůči Ukrajincům a schvalování ruských zločinů na Ukrajině. „K dnešnímu dni zahájeno sedm desítek trestních stíhání z tohoto důvodu,“ uvedl Vondrášek.

Loni podle něj policie také zaznamenala čtyři případy kybernetických útoků cizích mocností na servery a informační systémy úřadů veřejné správy. „Evidujeme jednotky případů, kdy se zahraniční mocnosti pokoušely zatáhnout Česko do nějaké akce pod cizí vlajkou,“ dodal.

Uprchlíci na člunu ve Středozemním moři Ilustrační foto: Mstyslav Chernov/Unframe

Policejní prezident připomněl, že policie loni zaznamenala zhruba 182.000 trestných činů, což bylo meziročně o 19 procenta více, ale méně než před omezeními mobility kvůli koronavirové epidemii. Kriminalita cizinců se podle policejního prezidenta loni zvýšila o 1,2 procenta, v případě Ukrajinců o 0,6 procenta, což je podle něj vzhledem ke zhruba 330.000 v Česku zaregistrovaných uprchlíků z Ukrajiny „velice málo“.

Kriminalita Ukrajinců hlavně uvnitř komunity

Kriminalita Ukrajinců se podle Vondráška odehrávala většinou uvnitř jejich komunity. Výjimkami byla finanční kriminalita prostřednictvím internetu a převaděčství, kdy nejvíc řidičů dodávek, kteří převáželi syrské běžence z Balkánu do západní Evropy, bylo z Ukrajiny, uvedl policejní prezident.

Ředitelka ministerského odboru azylové a migrační politiky Pavla Novotná senátorům řekla, že cizinců je v Česku 1,1 milionu, což je desetina populace. V posledních deseti týdnech se podle Novotné změnila struktura ukrajinských uprchlíků. Přichází jich 2000 až 2500 týdně, polovinu z nich tvoří běženci v ekonomicky aktivním věku, kteří do Česka míří za prací. Novotná to dala do souvislosti s tím, že v Česku dříve ročně pracovalo na 60.000 Ukrajinců, nynější ekonomičtí migranti ale mohou využít dočasné ochrany s benefity jako váleční uprchlíci.

Ministerstvo vnitra podle Novotné chystá nový zákon o pobytu cizinců v ČR, kterým chce celou agendu digitalizovat. V případě Ukrajinců chystá i změnu pravidel v návaznosti na připravované předpisy Evropské unie. Kromě toho připravuje také novelu trestního kodexu a trestního řádu, kterým by se upravila využitelnost zpravodajských informací v trestním řízení a trestnost působení ve prospěch cizí moci, tedy takzvaného civilního vyzvědačství.

(čtk)