Předseda ústavně právního výboru Senátu Tomáš Goláň

Senát nakonec o obměně ÚS rozhodne na konci května, podle Goláně mohou jména „narazit“

O personální obměně Ústavního soudu bude podle předsedy senátorů STAN Jana Sobotky rozhodovat horní parlamentní komora ve středu 31. května. Sobotka to dnes řekl novinářům. Původně senátoři zvažovali projednat nominaci někdejšího předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxy, profesora ústavního práva Jana Wintra a bývalé šéfky Soudcovské unie Daniely Zemanové už na schůzi, která začne 10. května.

„Chtěli jsme získat větší prostor a čas na to, abychom se seznámili s jednotlivými nominanty, které nám poslal pan prezident,“ zdůvodnil Sobotka odklad projednání na konec května. Nominaci mají projednat před schvalováním senátní výbory ústavně-právní a pro lidská práva, kandidáti se obvykle představí i na jednání senátorských frakcí, které si je pozvou. Senát má na vyjádření svého postoje ke kandidátům na ústavní soudce dvouměsíční lhůtu, v případě nynějších adeptů ji nevyužije. Předpokládá se, že horní komora nominace schválí. Například předseda ústavně právního výboru Tomáš Goláň ale varoval, že by jména mohla narazit. „Myslím, že můžou narazit. Stejně jako má pan prezident právo navrhnout ústavní soudce, má Senát právo nominace schválit či neschválit. Prezident deklaroval, že výběr bude transparentní, že osloví 23 institucí a vybere z jejich nominací. Ale jména paní Zemanové a pana Baxy prosakovala už předtím, než se stal prezidentem,“ řekl senátor pro Novinky.cz. Kritika způsobu výběru zazněla i v justici.

Baxa, Wintr a Zemanová by ve sboru ústavních soudců měli nahradit Jaroslava Fenyka, Jana Filipa a Miladu Tomkovou, jejichž desetiletý mandát skončí 3. května. Patnáctičlenný tým ústavních soudců tak bude nejméně zhruba měsíc neúplný, což se už v minulosti stalo.

Někdejší prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová Foto: Eva Paseková

K výběru Baxy a Zemanové prezident Petr Pavel uvedl, že zvolil osobnosti s nezpochybnitelnou zkušeností, protože výběr prvních kandidátů na soudce Ústavního soudu je časově naléhavý. Oba jsou podle Pavla významnými a všeobecně uznávanými autoritami jak v justici, tak i veřejností. Jejich jmenování podle něj bude nesporným přínosem pro kvalifikované rozhodování Ústavního soudu.

Na Wintrovi ocenil Pavel jeho expertní zkušenosti a výborné renomé napříč odbornou komunitou. Důležitým faktorem pro nominaci byla jeho téměř dvacetiletá zkušenost z akademické sféry, která naplňuje Pavlovu představu o profesně různorodém složení Ústavního soudu.

Třiašedesátiletý Baxa nadále soudí u NSS, spekuluje se o něm jako o možném adeptovi na předsedu Ústavního soudu po Pavlu Rychetském, jehož mandát skončí v srpnu. Jednapadesátiletá Zemanová je místopředsedkyní ústeckého krajského soudu pro pobočku v Liberci.

Čtyřiačtyřicetiletý Wintr vyučuje právo na Karlově univerzitě, vystudoval také historii a politologii. Je tajemníkem sněmovní ústavní komise, členem Legislativní rady vlády či Výboru pro práva LGBTI+ lidí Rady vlády pro lidská práva.

(epa, čtk)