Hlavní líčení v případu soudce Elischera Foto: Eva Paseková

Soud zrušil další rozhodnutí v kauze soudce Elischera, tentokrát jde o Vietnamce Hunga

Odvolací senát Vrchního soudu v Olomouci (VS) zrušil další rozhodnutí senátu Městského soudu v Praze (MS) v případu soudce Ivana Elischera. Tentokrát jde o rozhodnutí týkající se Vietnamce Nguyena Quoc Hunga. Nalézací soud mu uložil trest deset let vězení a vyhoštění na neurčitou dobu za to, že měl Elischera navádět k ovlivňování odvolacích řízení u Vrchního soudu v Praze v případech drogové kriminality. Ve vazbě Hung strávil maximální možnou dobu tří let. Vyplývá to z justiční databáze Infosoud.

„Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ stojí v justiční databázi. Důvody pro zrušení rozhodnutí zatím nejsou jasné a to ani v případě soudce Elischera. Soud teprve vydá písemné odůvodnění. Proti nepravomocnému rozsudku městského soudu z roku 2021 se odvolal jak státní zástupce, tak Hung i Elischer. Odsouzení rozporují svou vinu i výši trestu. Soudce i Hung byl zatčen v březnu 2018. Zatímco Elischer dostal devítiletý trest a byl ve vazbě několik měsíců, Hung ve vazbě strávil maximální možnou dobu tří let, která je dle zákona u stíhání pro zvlášť závažný zločin.

Rozhodování senátu Cukerové o vazbě Hunga podrobil kritice nadřízený VS v Olomouci, který dokonce pohrozil tím, že bude senátu rozhodování odebráno.

Případ Vietnamce nyní opět projedná Městský soud v Praze. Rozhodnutí olomouckého vrchního soudu padlo 20. dubna.

Projednávání případu před senátem MS v Praze v čele se soudkyní Veronikou Cukerovou provázely od počátku procesní peripetie.

Soudce Elischer podle obžaloby od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Nguyena Quoce Hunga. V neveřejných rejstřících pro něj údajně lustroval pachatele z řad Vietnamců. V několika případech pak stíhaným Vietnamcům podle státního zástupce Vladimíra Pazourka zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu, a v jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho „služeb“.

Vedle Elischera a Hunga soud potrestal i dvě ženy vietnamského původu, které podle verdiktu poskytly úplatek za své příbuzné, a dva jejich krajany za zprostředkování úplatků. Třem z Vietnamců uložil podmíněné tresty, jednoho poslal na tři roky do vězení.

Eva Paseková