Orgány EU dlouhodobě kritizují soudní reformu v Polsku Foto: Pxhere

Soudní dvůr EU snížil pokutu pro Polsko kvůli justiční reformě na polovinu

Soudní dvůr Evropské unie snížil Polsku pokutu vyměřenou kvůli justiční reformě z milionu eur denně na 500.000 eur (11,7 milionu Kč) denně. S odkazem na vyjádření soudu o tom dnes informovala agentura Reuters. Pokutu soudní dvůr uložil v říjnu 2021 za to, že se Polsko nepodřídilo jeho nařízení zrušit disciplinární komoru nejvyššího soudu, která podle Evropské komise (EK) nesplňuje unijní standardy nezávislosti a nestrannosti.

Pokuty jsou odečítány z prostředků EU určených Polsku. Varšava také nemůže čerpat miliardy eur z unijního fondu obnovy po pandemii covidu-19.

Polsko 10. března požádalo soud o zrušení nebo snížení uvalené pokuty. Na podporu své žádosti uvedlo, že po legislativních změnách zcela splnilo své povinnosti vyplývající z dřívějších předběžných opatření, uvedl v dnešním odůvodnění soud.

„Místopředseda (soudního dvora EU) došel k závěru, že opatření přijatá Polskem nejsou dostatečná k zajištění prozatímních opatření uvedených v rozhodnutí ze 14. července 2021,“ uvedl soud. Definitivní verdikt vynese 5. června.

Vládní koalice ve Varšavě změnila předpisy ohledně kázeňského postihu soudců v únoru 2020. Evropská komise shledala, že tyto předpisy porušují právo EU, a zažalovala Polsko u Soudního dvora EU. Na návrh EK místopředsedkyně soudu v červenci 2021 nařídila Polsku přestat používat zpochybněné předpisy, zejména ty, které se týkají disciplinární komory, a to až do rozhodnutí soudu v této věci. Protože Polsko toto nařízení nesplnilo, místopředsedkyně unijního soudu 27. října nařídila Polsku milionovou pokutu denně.

Polsko je s EU dlouhodobě ve sporu kvůli reformě justice, jejíž části podle Evropské komise ohrožují nezávislost soudnictví v zemi. Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) tvrdí, že soudní reformy jsou nutné, aby se systém zbavil zbytků komunismu. Varšava mezitím nahradila disciplinární komoru novým orgánem, podle kritiků se tím však problém zásahů politické moci do nezávislosti soudců nevyřešil.

(čtk)