Prezident Petr Pavel Foto: Pražský hrad

Hrad: Převedení agendy udělování milostí z ministerstva by vyžadovalo změnu zákonů

Případné převedení agendy týkající se udělování milostí z ministerstva spravedlnosti na Pražský hrad by vyžadovalo úpravu legislativy. Prezident Petr Pavel připustil, že je ochoten o procesu jednat. Uvedla to prezidentova kancléřka Jana Vohralíková. Mimo jiné o milostech Pavel jednal ve středu s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS).

Ministr po schůzce na svém twitteru uvedl, že společně projednali aktuální otázky ve vztazích mezi ministerstvem, prezidentem a jeho kanceláří. Řešili mimo jiné udělování milostí nebo jmenování soudců a soudních funkcionářů. S podrobnostmi odkázal na prezidentskou kancelář.

„Pan prezident připustil, že je ochoten dál o procesu udělování milostí jednat. Upozornil ale na to, že pro případné převedení agendy pod Kancelář prezidenta republiky (KPR) bude potřeba upravit legislativu,“ uvedla k jednání Vohralíková. Poznamenala, že KPR nemá na rozdíl od ministerstva spravedlnosti přístup do všech potřebných registrů. „Nezbytností je dále převedení systemizovaných míst včetně finančních prostředků z ministerstva spravedlnosti na KPR, které se této agendě věnují,“ doplnila.

Ministr Blažek zaslal už v březnu Pavlovi dopis, v němž ho požádal o zvážení, zda prezident zachová, změní či úplně zruší podmínky pro rozhodování o milostech, které před deseti lety nastavil prezident Miloš Zeman. Pavlův předchůdce svěřil agendu ministerstvu, jež pak do konce Zemanova mandátu obdrželo celkem 7646 žádostí o milost. U 58 z nich vyhodnotilo, že splňují prezidentovy podmínky, a postoupilo je Hradu k rozhodnutí. Zeman vyhověl 18 z nich a dalších osm milostí udělil z vlastní iniciativy.

Podle Zemanova rozhodnutí může ministerstvo Hradu předložit žádosti o milost jen pro odsouzené, kteří trpí závažnou chorobou nebo nevyléčitelnou chorobou bezprostředně ohrožující jejich život. Mezi milosti, které řízením na ministerstvu neprošly a nesplňovaly nastavené podmínky, patří Zemanova nejkontroverznější rozhodnutí – omilostnění doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, někdejšího šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka či prominutí zbytku zkušební doby Janě Nečasové, manželce expremiéra Petra Nečase (ODS) odsouzené za zneužití Vojenského zpravodajství.

Pavel může agendu milostí řešit sám. Pokud by ji chtěl ponechat ministerstvu a změnit podmínky pro postupování milostí Hradu, může je nastavit formou nového rozhodnutí prezidenta republiky.

(čtk)