Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: ODS

Ministr spravedlnosti Blažek: Ústavní soud je nejmocnější orgán veřejné moci v zemi

Praxe Ústavního soudu může změnit český stát mnohem více, než sněmovna a a Senát. Myslí si to ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Ve svém projevu na sobotní ideové konferenci Občanských demokratů mluvil a různém pojetí spravedlnosti a rizicích plynoucích z nesprávného chápání a „nuceného zavádění v rozporu s přirozenými hodnotami lidí“. Stát by podle něj neměl příliš přebírat pečovací funkci. Apeloval na prezidenta Petra Pavla a senátory, aby složení nového Ústavního soudu vybírali s rozmyslem a ohledem na budoucnost.

Občanští demokraté na celodenní konferenci v Praze probírali svůj program pro příští dva roky. Blažek při této příležitosti řekl, že Ústavní soud je podle něj „nejmocnější orgán veřejné moci v zemi“. ODS po revoluci položila základy právního a politického systému v ČR, připomněl spolustraníkům. „Soudy mají jednu obrovskou výhodu, která se málokdy zdůrazňuje. Vůbec nevycházejí z voleb,“ uvedl s tím, že bude záležet na tom, jak se noví Ústavní soudci k pojetí spravedlnosti a roli státu postaví.

Ministr varoval před tím, aby se společnost snažila měnit zákony přes soudy. Ty se pak podle něj stávají „zbraní hromadného ničení“. „Jestliže lidé nejsou něco ochotni podporovat změnu ve volbách, může se to změnit přes soudní rozsudky. Děje se to v USA i v Evropě, může se to dít u Evropského soudu pro lidská práva,“ uvedl.

Podle Blažka jsou základy naše právního státu vybudovány dobře a nic na nich měnit nemusíme. Je potřeba kriticky přemýšlet o tom, co působí moderně a nepřiklánět stát k přehnané péči a rovnosti svých obyvatel. Postavil se například proti hrazení zálohovaného výživného na děti státem za rodiče, které alimenty neplatí. Rodiče pak podle Blažka mají pocit, že nemusí plnit své povinnosti, ale stát to za ně vyřeší.

Na více než desetihodinové konferenci zaznívaly argumenty k přijetí vládního úsporného balíčku, pro i proti zavedení eura v Česku, plány na výstavbu dopravní infrastruktury či ohledně budoucnosti obrany. Debatovalo se i o potřebných změnách ve zdravotnictví, kde je třeba zapojit soukromé financování, nebo školství, kde experti strany navrhují jedenáctiletou povinnou školní docházku a zkrácení základní školy na osm let. Padl i návrh na zrušení ministerstva pro místní rozvoj a zřízení ministerstva sportu. Mluvilo se i o možném zvýšení poplatku na pohotovosti ze současných 90 korun.

Konference navázala na práci resortních týmů, výsledkem dalších chystaných jednání pak má být vznik širšího programového dokumentu. Ten má definovat program ODS příští rok, kdy se konají volby do Evropského parlamentu či krajských zastupitelstev, ale i pro rok 2025, kdy se budou volit poslanci. Občanští demokraté dnes opakovali vyjádření z loňského kongresu, že nemíní po čtyřech letech opustit vládu, ale plánují alespoň osmiletý projekt.

Eva Paseková