Soud rozhodoval o investičním životním pojištění Foto: Pixabay

Odvolaný šéf plzeňských hygieniků opět uspěl se žalobou proti svému odvolání

Městský soud v Praze (MS) vyhověl na konci dubna žalobě bývalého ředitele Krajské hygienické stanice v Plzni (KHS) Přemysla Tomašuka. Tomašuk byl na podzim 2020 odvolán z funkce ředitele KHS, protože se měl podle zákona o státní službě dopustit kárného provinění. Soud však nyní rozhodnutí kárné komise Ministerstva vnitra (MV) zrušil.

Dvakrát odvolaný šéf plzeňských hygieniků Přemysl Tomašuk i napodruhé uspěl u soudu se žalobou proti svému odvolání z funkce ředitele KHS. Senát správního úseku MS v Praze totiž na konci dubna zrušil rozhodnutí odvolací kárné komise MV, které v říjnu 2020 potvrdilo verdikt kárné komise Ministerstva zdravotnictví (MZd).

Tomašuk byl podle těchto verdiktů shledán vinným kárným proviněním podle zákona o státní službě a odvolán z funkce ředitele plzeňské KHS. A to již podruhé. Poprvé byl zbaven funkce v roce 2019, avšak i v tomto případě mu dal soud zapravdu a Tomašuk se následně do funkce ředitele vrátil.

Kárného provinění se měl Tomašuk dopustit tím, že údajně svévolně uděloval podřízeným odměny a v rozporu se zákonem některé z nich zařazoval do platových tříd. Audity MZd měly odhalit i další pochybení, kterými měl Tomašuk státu způsobit škodu.

Podle aktuálního rozhodnutí soudu však kárná komise MV neuvedla v rozhodnutí přesné údaje ohledně systemizace KHS, kterou měl Tomašuk údajně porušovat. Stejně tak nejsou v rozhodnutí uvedeny konkrétní platové třídy, které jednotlivým zaměstnancům, jež měl svým rozhodnutím Tomašuk znevýhodnit, údajně náležely.

Problém soud spatřuje i v tom, že se kárná komise MV odvolává na předchozí rozhodnutí o kárném provinění z roku 2019, které však soud zrušil.

Kárná komise MV tak nyní bude muset znovu rozhodnout o námitkách Tomašuka proti rozhodnutí prvostupňové kárné komise MZd, a to v intencích aktuálního rozsudku MS v Praze.

Petr Dimun