Nový předseda ÚS Josef Baxa Foto: Senát

Ústavní soud nakonec doplní Wintr, Baxa i Zemanová

Někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a profesor ústavního práva Jan Wintr jako adepti na ústavní soudce slíbili dnes před senátory ochranu ústavních hodnot, stejně jako zdrženlivost a srozumitelnost v rozhodování. Bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová zdůraznila ve svém vystoupení odpovědnost a pokoru v soudcovském rozhodování. Na plénu nakonec uspěli všichni tři. „Nominační proces má být náročný a byl nároční,“ řekla Zemanová. Prezident soudce jmenuje v pondělí.

Baxa získal v tajné volbě 63 ze 79 odevzdaných hlasů, Wintr 64 hlasů a Zemanová 59 hlasů. Byli prvními třemi kandidáty, které nominoval prezident Petr Pavel.

„S potěšením se dozvídám, že Senát dnes výraznou většinou podpořil první trojici kandidátů na ústavní soudce. Podařilo se nám tak naplnit první díl naší společné ústavní odpovědnosti – zajistit plnohodnotné fungování Ústavního soudu,“ uvedl prezident s tím, že si váží veřejné diskuse, jež kolem nominací byla.

„Mým cílem bylo, aby byl proces výběru ústavních soudců transparentní a zakládal se na posuzování odborných kritérií, nikoli politických tlaků,“ poznamenal Pavel. Je přesvědčen, že všichni tři jsou zárukou, že Ústavní soud bude složený z různorodých osobností s vysokou morální integritou, kompetencí a schopností odolávat všem možným tlakům.

„Máme radost, že Ústavní soud bude opět kompletní,“ uvedla v reakci mluvčí soudu Kamila Abbasi. Soud měl po odchodu Jaroslava Fenyka, Milady Tomkové a Jana Filipa jen 12 členů místo předpokládaných 15. Tento týden však končí další soudce, a to Vladimír Sládeček, jehož desetileté funkční období se dovrší v neděli.

„Nebudu nikdy mít pocit bezstarostnosti ze získané svobody, mám naopak velkou citlivost pro její omezování a jsem připraven ji kdykoli chránit,“ řekl Baxa. Podle něj povinností každého soudce je být připraven srozumitelně vysvětlovat své postupy a důvody rozhodnutí. „Jde o předpoklad pro získání a udržení důvěry společnosti, protože soudy bez důvěry jsou zbytečné,“ uvedl Baxa.

Jan Wintr v Senátu Foto: Senát

Wintr označil svobodu za hlavní předpoklad důstojného lidského života. „Vždy jsem byl na omezování svobody velmi citlivý,“ uvedl. Ústavní soud, jako ochránce práv a svobod člověka a občana, má podle něj zasáhnout jen tehdy, „vykročí-li zákonodárce z ústavních mantinelů a nepřiměřeně omezí některé základní právo, případně nějaký jiný důležitý ústavní princip“. Soud má být přitom zdrženlivý a nemá se stát tím, kdo podstatně určuje obsah celého zákonodárství.

Wintr také uvedl, že by mu bylo ctí být ústavním soudcem po boku Baxy a Zemanové. „O jejich soudcovských zkušenostech, erudici, nasazení a smyslu pro spravedlnost slýchám po dlouhá léta pochvalná slova,“ řekl Wintr.

Daniela Zemanová Foto: Senát

Zemanová podobně jako Baxa označila za důležité, aby soudy a soudci měli důvěru společnosti. „A tu je nemožné získat nebo udržet, pokud by soudnictví působilo dojmem uzavřené soustavy, odcizené občanům a žijícím si vlastním životem,“ uvedla soudkyně, podle níž ani platy ústavních soudců nemohou být nedotknutelné. „Nikdy jsem nezastávala mechanickou interpretaci právní normy, vycházející bezvýhradně z textu, ale nikdy jsem ani nezastávala aktivistický přístup, vycházející z libovůle soudce. Oba tyto extrémy považuji za vysloveně škodlivé,“ prohlásila.

(čtk, epa)