Soud studoval kamerová záznam Ilustrační foto: pexels

Kamerové záznamy ze soudů mohou sloužit jako důkaz v kárném řízení, rozhodl NSS

Záznamy z kamer ze soudních budov mohou sloužit jako důkaz v kárném řízení. K takovému procesnímu rozhodnutí dospěl dnes kárný senát, který opět projednával kárnou žalobu na soudce Okresního soudu v Teplicích (OS) Miroslava Čapka. Ten čelí kárné žalobě za to, že se měl podle předsedkyně OS Dany Kolářové účastnit oslav narozenin teplického podnikatele a politika Petra Bendy. Čapkovi hrozí odvolání z funkce soudce.

Kární žalobci dostali do ruky velmi silný nástroj pro opatřování si důkazů pro případné kárné řízení se soudci a státními zástupci. Kárný senát v čele se soudcem Nejvyššího správního soudu (NSS) Davidem Hipšrem totiž připustil jako důkaz kamerový záznam z budovy soudu. Stalo se tak dnes, při dalším, v pořadí již třetím, jednání o kárné žalobě, kterou na soudce teplického soudu Miroslava Čapka podal ještě bývalý předsedy OS Jan Tichý. A to za údajnou účast soudce Čapka na oslavě narozenin teplického podnikatele a politika Petra Bendy v jeho hotelu, navíc v době platných protiepidemických opatření před dvěma lety.  

Ačkoliv Čapkův obhájce, bývalý ústavní soudce Stanislav Balík namítal nepřípustnost takového důkazu, neboť podle něj soud nemá povolení takové záznamy provádět, navíc mají sloužit k zajištění bezpečnosti soudců a účastníků, nikoliv k jejich sledování, kárný senát byl opačného názoru.

Stejný typ postavy

Podle kárné žalobkyně, předsedkyně teplického soudu Dany Kolářové, má záznam osoby před hotelem, pořízený z dálky z kamer na náměstí a záznam soudce ze soudu potvrzovat, že se jedná o tutéž osobu. „Upozorňuji kárný senát, že se jedná o stejný typ postavy, výšky i stylu chůze napadání na nohu,“ konstatovala Kolářová po přehrání obou záznamů.

Hotel Prince de Ligne v Teplicích Foto: Qwertz0451

Před kárným senátem dnes vypovídali také další svědci. Konkrétně se jednalo o dva novináře z MF Dnes, bývalého šéfa teplického fotbalového klubu, dalšího z teplických taxikářů a náměstkyni okresního státního zástupce Denisy Vaníčkové.

Ani jeden z novinářů však nepřinesl přímé svědectví o účasti Čapka na oslavě v hotelu. Osoby, které měly být zdrojem informace o účasti Čapka, se podle svědectví jednoho z nich pravděpodobně samotné oslavy osobně neúčastnily.

Výpověď taxikáře

Bývalý šéf teplických fotbalistů Petr Hynek byl sice v den, kdy se měl do hotelu dostavit i Čapek, popřát Bendovi k narozeninám. Avšak jak vypověděl, Čapka neviděl, protože si s Bendou sedli do zvláštním místnosti, kde projednávali možnou další podporu Bendy teplickým fotbalistům. Pak, po půlhodině až hodině, odešel.

Do věci nevnesl jasno ani další z taxikářů, kteří byli povoláni svědčit, zda dopravovali soudce na akci či z ní. Auto na kamerovém záznamu, z něhož vychází nejasná postava, kterou má být podle kárné žalobkyně Čapek, sice patří jemu, ale nepamatuje si, zda to byl právě soudce Čapek, kterého vezl.

Svědectví o spontánní výpovědi ženy, která při vazebním zasedání prohlásila, že měla na oslavě Bendových narozenin obsluhovat i soudce Čapka, poskytla náměstkyně Okresního státního zastupitelství v Teplicích Denisa Vaníčková. Ta uvedla, že se jednalo o ženu, která byla ve sporu s jinou ženou o muže a její svědectví o soudci Čapkovi s trestní věcí nijak nesouviselo. Nicméně považovala za správné informovat o tomto prohlášení kárnou žalobkyni.

Kárný senát předvolal i tuto spontánní svědkyni, avšak ta se bez omluvy nedostavila. Proto kárný senát jednání přerušil, aby se pokusil o její opětovné předvolání a svědectví.

Petr Dimun