Výběrová řízení na soudce se mají dočkat úpravy Foto: PXfuel

Nový způsob výběru soudců? Právníci dají přednost jiné profesi, varuje vnitro

Vynechání zkoušky z finančního práva a nové pravidlo jen jedné přihlášky do výběrového řízení na funkci justičního kandidáta a soudce jsou nejvíce připomínkované změny v návrhu vyhlášky o justiční zkoušce a výběru uchazečů o funkci soudce. Jde o kompromis s předsedy krajských soudů, uvádí k tomu ministerstvo spravedlnosti. Ministerstvo vnitra má obavy, že dojde ke snížení počtu právních profesionálů ve výběru a mnozí dají přednost jiné právní profesi.

O návrhu vyhlášky, která novelizuje způsob skládání justiční zkoušky a nově reguluje i proces výběru soudců, Česká justice už informovala letos v lednu.

Od té doby je systém výběru neustále předmětem diskuse. Nyní bylo ukončeno k návrhu vyhlášky připomínkové řízení. Instituce nejvíce kritizují zákaz podat přihlášku do více výběrových řízení k více soudům jakožto i zákaz přihlásit se opakovaně do výběrového řízení u jednoho soudu. Podle návrhu tak uchazeč nesmí učinit po dobu jednoho roku.

NSS: Menší krajské soudy mají jiné potřeby než ty centrální

Nejvyšší správní soud považuje za důležité nastavení „pravidla výběru tak, aby vyhovovala rozmanitým požadavkům lišícím se podle regionů, velikosti jednotlivých soudů i jejich specifických odborných potřeb“.

 „Dosavadní model prakticky neumožňoval zohlednit odlišné potřeby menších regionů (KS České Budějovice) a „centrálních“ velkých soudů (MS Praha, KS Praha, KS Brno). Navrhované změny jdou těmto potřebám vstříc, což je třeba kvitovat, byť s dílčími výhradami,“ uvádí NSS s tím, že je vhodné přizpůsobit výběrové řízení potřebám konkrétního soudu. Úplný materiál včetně připomínkového řízení k 5. červnu je zde. Jenže zavedení bariér sníží pravděpodobnost nalezení správného kandidáta: „Zároveň však považuji za nevhodné a snižující naději na výběr správných kandidátů pro ty soudy, na nichž tito kandidáti budou rádi a dlouhodobě působit, pokud by se zavedly některé z navrhovaných bariér pro vstup do výběrových řízení.…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová