Kateřina Ronovská (vpravo) Foto: AK Kunz a partneři s.r.o.

Ronovská: Moje hodnotové založení může přispět k „barevnosti“ Ústavního soudu

Vedoucí katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Kateřina Ronovská označila nominaci prezidenta Petra Pavla na Ústavní soud za životní výzvu a věří, že její hodnotové založení, odbornost, energie i světonázor přispěje k rozmanitosti Ústavního soudu. Její nominaci poslal prezident do Senátu v úterý. Senátoři mají v létě rozhodnout o třech adeptech na ústavní soudce, předchozím třem Pavlovým návrhům už koncem května vyhověli.

„Mám za to, že moje hodnotové založení, odbornost, energie i světonázor, mohou přispět k větší „barevnosti“ a diverzitě názorů v rámci této vrcholné soudní instituce. Funkci ústavní soudkyně vnímám jako veřejnou službu a pro mne osobně velkou výzvu. Po zralé úvaze jsem se rozhodla tuto výzvu přijmout,“ uvedla Ronovská. Dodala, že o nominaci mluvila s Pavlem osobně.

Ronovská na katedře občanského práva vyučuje od roku 1999, její šéfkou se stala o 20 let později. Profesorkou byla jmenována předloni. Vyučuje občanské právo hmotné, spolkové a nadační právo, věnuje se právu neziskových organizací a ochraně osobnosti. Počátkem století pracovala i na Nejvyšším soudu, v letech 2015 až 2017 byla předsedkyní akademického senátu Právnické fakulty Masarykovy univerzity.

Právě dosavadní akademické působení při nominaci zvažovala. „Pracuji na mezinárodních projektech, mám závazky vůči doktorandům a v podstatě žiju v nejustičním světě. Jsem ale připravená dosavadní životní styl změnit, abych, v případě jmenování, mohla tuto odpovědnou práci svědomitě vykonávat,“ dodala.

Devětačtyřicetiletá Ronovská působí v několika českých i zahraničních odborných společnostech a expertních skupinách. Je členkou expertní skupiny Komise pro aplikaci nové civilní legislativy při ministerstvu spravedlnosti a výboru pro financování a legislativu vládní rady pro nestátní neziskové organizace. Spolupracuje s Nadací Partnerství, Open Society Fund nebo Junákem. Od roku 2001 vede občanské sdružení Lávka.

Prezident oslovil desítky institucí, včetně krajských, vyšších a nejvyšších soudů, aby mu navrhly možné kandidáty na ústavní soudce. Ty následně posuzuje panel v čele s ústavním právníkem Janem Kyselou. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na deset let, opakování mandátu ústava nezakazuje.

(čtk)