Ústavní soudce Vladimír Sládeček Foto: Tiskový odbor Stálé konference českého práva

Soudce Sládeček vyřídil víc než 3000 stížností, míří zpět do akademické sféry

Ústavní soudce Vladimír Sládeček, jehož desetileté funkční období dnes končí, má namířeno zpět do akademické sféry. Za svého působení u Ústavního soudu (ÚS) byl soudcem zpravodajem v 3096 řízeních, což je nadprůměrně vysoké číslo. Připravil více než 90 nálezů a uplatnil 46 odlišných stanovisek, plyne z databáze soudu.

Před nástupem k ÚS působil Sládeček na právnických fakultách v Praze a Olomouci. Odborně se věnoval hlavně správnímu právu. Začátkem 90. let byl tajemníkem poslanecké a expertní komise pro přípravu nové ústavy ČSFR, později se podílel na vzniku Kanceláře Veřejného ochránce práv. K ÚS přišel po předchozí asistentské zkušenosti v roce 2013 na místo, které krátce před tím uvolnil Miloslav Výborný.

„Uteklo to rychle,“ uvedl Sládeček v květnu po jednom ze svých posledních veřejných vyhlášení. Bude se mu stýskat po Brně i některých kolezích. „Všechno někdy končí. I když bych tady třeba i pobyl déle, je to stanoveno na deset let, což si myslím, že je možná krátká doba, ale to je věc spíš nějaké další odborné diskuse,“ uvedl Sládeček. Předpokládá, že nyní bude mít víc času na akademické aktivity.

Právnická fakulta Univerzity Palackého navrhla Sládečka jako vhodného adepta i pro další období u ÚS. Prezident Petr Pavel však zatím upřednostňuje nová jména. V Senátu získal prezident souhlas s nominací soudců Daniely Zemanové, Josefa Baxy a ústavního právníka Jana Wintra. V pondělí odpoledne je na Pražském hradě jmenuje do funkcí.

Ústavní soud v plné sestavě tvoří 15 soudců, dosud bylo obsazeno jen 12 míst. Nedávno totiž skončilo funkční období místopředsedů Milady Tomkové a Jaroslava Fenyka i soudce Jana Filipa. Nebýt pondělního doplnění soudu, po Sládečkově odchodu by počet soudců klesl na 11, což znamená, že by plénum nemohlo rozhodovat o návrzích na rušení právních předpisů.

(čtk)