Obráběcí stanice ve společnosti Škoda Transportation Foto: Škoda Transportation

Vnitro upraví nábor pracovníků z ciziny, zvýší se počet dělníků z třetích zemí

Žádní Rusové nedostanou šanci od 1. července získat podnikatelské nebo pracovní vízum v ČR. Kvóta pro Ukrajince a Bělorusy byla snížena. Naopak ČR přijme o to více Mongolů nebo Filipínců. Pro firmu Škoda Transportation je pak v plánu získat svářeče, elektrikáře a zámečníky z Indonésie. Vyplývá to z návrhu úpravy vládního nařízení o kvótách pro ekonomickou migraci z třetích zemí.

Návrh na kvóty pro jednotlivé zastupitelské úřady pro nabírání žádostí o víza nad 90 dní za účelem práce nebo podnikání byl z bezpečnostního hlediska konzultován s Bezpečnostní informační službou (BIS), Národní centrálou proti organizovanému zločinu (NCOZ), Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI a s Ředitelstvím služby cizinecké policie, vyplývá z důvodové zprávy ministerstva vnitra.

„Z vyhodnocení vyplývá, že po ruské vojenské invazi na Ukrajinu dne 24. února 2022 se zájem českých zaměstnavatelů o zahraniční pracovníky musel ve větší míře přeorientovat na občany jiných třetích zemí než Ukrajina, Rusko a Bělorusko, které se v předchozím období nacházely ve středu jejich pozornosti,“ uvádí se v důvodové zprávě.

ČR nezamýšlí zvýšit pracovní migraci ze třetích zemí

Jak dále vyplývá z důvodové zprávy, celkový počet žádostí o zaměstnanecké karty zůstane stejný, ČR „nezamýšlí objem pracovní migrace ze třetích zemí navyšovat“.

Kvůli válce na Ukrajině, která kvóty Ruska, Ukrajiny a Běloruska snižuje, se navýší počty migrantů odjinud: „Je zapotřebí navýšit ročních kvóty pro náběr žádostí o zaměstnanecké karty na zastupitelských úřadech v Manile na Filipínách (o 3 000) a v Ulánbátaru v Mongolsku (o 2 000), a to v rámci vládního migračního Programu kvalifikovaný zaměstnanec určeného pro středně a nízko kvalifikované migranty,“ vysvětluje se v důvodové zprávě.

„Současně dojde ke snížení kvót pro zastupitelský úřad ve Lvově na Ukrajině, a to z nynějších 38 tisíc a 33 tisíc žádostí ročně, což odpovídá celkovému navýšení kvót na Filipínách a v Mongolsku. Kvótu ve Lvově stejně není v současné době možno čerpat z důvodu pokračující války na Ukrajině a aplikaci nařízení vlády č. 308/2022 Sb., podle níž jsou žádosti aktuálně nepřijatelné,“ dodává k tomu důvodová zpráva.

Za rok tak bude moci podat žádost o pracovní vízum v ČR 5 500 Filipínců a přes tři tisíce Mongolů.

Úplný materiál včetně příloh s přesnými počty je zde.

Rusové vyjdou naprázdno

Naprázdno vyjde Rusko – ČR škrtá kvóty ze dvou uzavřených zastoupení. „Ruší se kvóty pro náběr žádostí o vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem podnikání na zastupitelských úřadů ČR v Jekatěrinburgu a v Sankt Petěrburgu v Rusku (původně ve výši 50 žádostí ročně na každém úřadu), a to kvůli ukončení činnosti obou úřadů.,“ uvádí důvodová zpráva.

Poptávka po zahraničních pracovnících stoupá Foto: Pixabay

Stále ještě otevřené zastupitelství v Moskvě nesmí podle jiného nařízení žádosti vůbec přijímat: „Novelizací proto dochází k formálnímu zrušení těchto kvót, které v praxi nelze čerpat. Možnost podání žádosti o vízum v Rusku zůstane nadále zajištěna skrze roční kvótu stanovenou pro zastupitelský úřad v Moskvě (ve výši 100 žádostí). Ta zůstává v platnosti, i když ji v současné době nelze využívat kvůli nepřijatelnosti žádostí zakotvené v nařízení vlády č. 200/2022 Sb., které vláda vydala v reakci na napadení Ukrajiny Ruskem,“ vysvětluje k tomu vnitro.

Přijdou svářeči, elektrikáři a zámečníci z Indonésie

ČR také dočasně zvýší kvótu v Jakartě pro Indonésany, a to o tři sta žádostí ze současných 130 v rámci Pilotního projektu pracovní migrace z Indonésie: „Cílem projektu je umožnit firmě Škoda Transportation získání kvalifikovaných zaměstnanců z Indonésie, primárně v oborech svářeč, elektrikář a zámečník, do jednoho z klíčových sektorů českého průmyslu, a to do oblasti výroby kolejových vozidel.

„Za tímto účelem má být v rámci programu proveden jednorázový hromadný náběr 300 žádostí o zaměstnanecké karty. Bez navýšení kvóty na zastupitelském úřadu v Jakartě však nelze žádosti o zaměstnanecké karty podat. Po náběru žádostí bude možno kvótu opět snížit na původní úroveň

Nijak se nezvýší kvóta kvalifikovaných pracovníků ani klíčového vědeckého personálu z Indie. Po Indech vzdělaných v technických oborech a ve vědě volají české technologické firmy, jak Česká justice již dříve informovala. Kolik u nás máme vzdělaných Indů, zazněla například řečnická otázka v rámci Kulatého stolu k evropskému nařízení o čipech.

Irena Válová