Nový předseda ÚS Josef Baxa Foto: Senát

Zmrazení soudcovských platů bude u Ústavního soudu řešit zpravodaj Josef Baxa

Novým zpravodajem jedné ze dvou ústavních stížností soudců na platy, projednávaných plénem Ústavního soudu (ÚS), se stal nový ústavní soudce Josef Baxa. Bývalý dlouholetý předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) a člen Republikové rady Soudcovské unie (SU) věc převzal po dosavadním soudci-zpravodaji Vladimíru Sládečkovi, kterému na začátku června skončil mandát.

Soudcem-zpravodajem návrhu na zrušení novely zákona o platech představitelů státní moci, kterou v květnu minulého roku podal předseda senátu ústeckého okresního soudu, se stal Josef Baxa. Ten je již čtvrtým soudcem zpravodajem návrhu, o němž rozhoduje plénum ÚS.

Původně měl věc na starost soudce Jiří Zemánek, jehož návrh rozhodnutí ovšem nezískal v plénu potřebnou většinu. Posléze se stal zpravodajem Vojtěch Šimíček, ovšem ani on své kolegy nepřesvědčil o tom, aby návrhu částečně vyhověli, a to ve vztahu k nárokům soudců. A do třetice neuspěl se svým vyhovujícím stanoviskem ani další soudce zpravodaj, Vladimír Sládeček.

Čtěte také: Změny ve výpočtu platů soudců? Je slušnost to s námi projednat, říká Vávra

Jak sdělil Baxa České justici, svůj zpravodajský návrh do konce června „zatím předkládat nebude“. A to s velkou pravděpodobností znamená, že s ohledem na vnitřní chod ÚS se dá rozhodnutí pléna očekávat nejdříve po letních prázdninách.

Návrh na zrušení části zákona o platech představitelů státní moci vzešel z ústeckého soudu na základě žaloby jednoho ze soudců Krajského soudu v Ústí nad Labem (KS) Romana Buchala. Ten se u zdejšího soudu domáhal po státu, aby mu doplatil mzdu a adekvátní náhrady za únor 2022.

V jeho případě mu stát vyplatil 174 tisíc Kč (před zdaněním) a náhrady 5600 Kč. Soudce ovšem tvrdí, že v jeho případě nedošlo ke „zmrazení“ platu, ale k jeho snížení, protože jeho plat měl činit 185 tisíc Kč a náhrady 5 900 Kč. Předložení věci ÚS inicioval proto, že stát podle něho snížení platů soudců s nimi neprojednal, nedostatečně odůvodnil samotný návrh a ten byl navíc schválen ve stavu legislativní nouze, pro což nebyly zákonné předpoklady.

Krajský soud v Plzni Ilustrační foto: Ministerstvo spravedlnosti

Druhý návrh byl odmítnut

Na ÚS se obrátil s obdobným návrhem, jako ústecký okresní soud, ještě Obvodní soud pro Prahu 5. Jeho podání však na loni nakonci června plénum odmítlo, a to právě z důvodu, že již přijalo a řeší návrh z OS v Ústí nad Labem.

Vedle „ústeckého“ návrhu, který se týká úpravy platů na rok 2022, plénum ÚS posuzuje ještě ten od soudců z Mladé Boleslavi. Ti napadají „covidové“ zmrazení platů za rok 2021. V tomto případě je zpravodajem soudce Jaromír Jirsa. Ani on zatím u pléna se svými návrhy neuspěl.

Stát chce fakticky zmrazit platy soudců a státních zástupců v příštím roce, a to zásahem do platové základny. Plat soudců se odvozuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Částka se násobí koeficientem podle odpovědnosti a náročnosti funkce. 

Ústavní soud se politickými zásahy do výše platů soudců v minulosti zabýval opakovaně, o dalších podáních ještě bude rozhodovat. Formuloval názor, že materiální zabezpečení patří ke garancím soudcovské nezávislosti. Vláda nemůže s platy soudců zacházet zcela volně a podle aktuálních rozpočtových potřeb. Na druhou stranu, některé zásahy do platů soud uznal jako možné a důvodné.

Petr Dimun