Vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Daňhel Foto: Veřejná žaloba

Daňhel jde na post státního zástupce na Okresní státní zastupitelství v Kroměříži

Dosavadní olomoucký vrchní žalobce Radim Daňhel, který podal na začátku června rezignaci, bude od 1. srpna vykonávat funkci státního zástupce na Okresním státním zastupitelství v Kroměříži. Daňhel to dnes řekl ČTK s tím, že o jeho přeložení již bylo rozhodnuto. V čele Vrchního státního zastupitelství (VSZ) Olomouc bude do 31. července, poté jej do jmenování nového vrchního žalobce zastoupí jeho náměstek Radek Bartoš. Adepta na tuto uvolněnou pozici vybere nejvyšší žalobce Igor Stříž na základě výběrového řízení, zájemci se mohou hlásit do 21. srpna.

„Od 1. srpna 2023 budu k mé žádosti přeložen k Okresnímu státnímu zastupitelství v Kroměříži, kde budu působit jako státní zástupce. O přeložení státních zástupců k jinému státnímu zastupitelství rozhoduje ministr spravedlnosti a jeho rozhodnutí o mém přeložení mi již bylo doručeno,“ uvedl Daňhel. Doplnil, že okamžikem jeho přeložení přejdou ze zákona veškeré jeho stávající pravomoci na jeho náměstka Bartoše.

Daňhelovu rezignaci v první polovině června oznámilo ministerstvo spravedlnosti. Resort tehdy uvedl, že Daňhel písemnou rezignaci zdůvodnil osobními i profesními důvody, které spočívají zejména v nemožnosti efektivního řízení VSZ v Olomouci.

Olomoucký vrchní žalobce později ve svém vyjádření k rezignaci uvedl, že důvody jeho odchodu nesměřují proti organizaci úřadu. Týkají se podle něj výlučně jeho osoby a jeho odpovědnosti, kterou za chod úřadu nese. „Z úřadu odcházím s tím, že jsem získal celou řadu zcela nových a neocenitelných poznatků a zkušeností, což vnímám velmi pozitivně,“ řekl dnes ČTK Daňhel. Ocenil také spolupráci s řadou vynikajících lidí, kteří na VSZ v Olomouci působí. „Na druhou stranu se již těším na práci na základním stupni státního zastupitelství i na více volného času, který přeložením na pracoviště nacházející se blíže mému bydlišti získám a který hodlám trávit zejména se svou rodinou,“ dodal vrchní žalobce.

O jeho nástupci by mělo být rozhodnuto ve výběrovém řízení, které vypsal nejvyšší státní zástupce Igor Stříž v polovině července. Podle zákona o státním zastupitelství kandidáta na obsazení funkce vedoucího státního zástupce navrhuje nejvyšší státní zástupce a jmenuje ministr spravedlnosti.

Analýzu situace, podle které nejvyšší státní zástupce hledá i mezi kandidáty mimo státní zastupitelství, Česká justice publikovala.

Daňhel vedl olomoucké vrchní státní zastupitelství od poloviny července loňského roku. Ve funkci nahradil Iva Ištvana, který stál v čele úřadu dvě desítky let a který loni v dubnu na vlastní žádost přešel jako státní zástupce na Nejvyšší státní zastupitelství.

(čtk, ire)