Pozice vedoucího VSZ v Olomouci se uvolní na konci července. Foto: Wikipedia

Stříž hledá šéfa olomouckých žalobců i mimo řady státních zástupců

Novým vrchním státním zástupcem v Olomouci se může stát i člověk, který aktuálně není státním zástupcem. Vyplývá to ze zveřejněných podmínek výběrového řízení, které vyhlásil nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. O funkci se tak může ucházet i nynější šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž sice vyslyšel doporučení vlády a vypsal na obsazení místa vrchního státního zástupce v Olomouci výběrové řízení, avšak zároveň posílil spekulace, že on sám již má vybráno. Zveřejněné podmínky výběrového řízení totiž překvapivě neomezují výběr uchazečů na stávající státní zástupce, ale umožňují se přihlásit i těm, kdo řady státních zástupců v minulosti opustili.

Informace a podmínky výběrového řízení jsou zde:

Dvě v jednom

Skutečnost, že Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) vypsalo fakticky dvě výběrová řízení v jednom, tedy na řadového státního zástupce, který má být jmenován následně do funkce vrchního státního zástupce v Olomouci, vyplývá hned z úvodního požadavku, kde se odkazuje na § 17 zákona o státním zastupitelství. Ten se týká podmínek, za nichž může být někdo jmenován státním zástupcem.

V dalších podmínkách se pak vyžaduje doklad o složení příslušné odborné profesní zkoušky, tedy justiční zkoušky, zkoušky právního čekatele či „jiné na roveň jí postavené“. A dále se vyžadují dokumenty pro jmenování do funkce státního zástupce, přičemž se výslovně uvádí, že uchazečům z řad státních zástupců postačí doložit jen některé a zároveň jejich souhlas s přístupem do jejich osobního spisu. Výběrové řízení je ovšem zároveň omezeno na bývalé státní zástupce, když je vyžadován alespoň osmiletý výkon funkce státního zástupce.

Vítěz výběrového řízení se tak fakticky stane adeptem na jmenování do funkce státního zástupce NSZ, k němuž bylo dosud praxí státní zástupce přidělovat z jiných stupňů soustavy v rámci jejich kariérního postupu.

Nahrávka spekulacím

Podmínky výběrového řízení, do něhož se mohou uchazeči přihlásit až do 21. srpna, tak nahrávají spekulacím o tom, že sám Igor Stříž již má vybráno. Jeho favoritem, jak Česká justice informovala, má totiž být Radim Dragoun. Dragoun, aktuálně ředitel GIBS, již působil v řadách státního zastupitelství. A to 11 let, v letech 2007 – 2018.

Analýza České justice k situaci na VSZ v Olomouci včetně spekulace o současném řediteli GIBS a bývalém státním zástupci Radimu Dragounovi je zde.

Pokud by NSZ nevypsalo s výběrovým řízením na funkci vrchního státního zástupce v Olomouci i řízení na „řadového“ státního zástupce, nebylo by možné, aby se o tuto funkci kdokoliv mimo řady stávajících státních zástupců ucházel. Žádné z krajských státních zastupitelství totiž aktuálně nové státní zástupce nepoptává.

Od rezignace ke kárné žalobě

Přijetí písemné rezignace vrchního státního zástupce VSZ v Olomouci oznámilo ministerstvo spravedlnosti 6. června 2023. Na rezignaci reagoval Daňhelův náměstek Pavel Komár, který rozeslal kolegům interní e-mail, ve kterém Daňhela obvinil ze zbabělosti, jak Česká justice informovala jako první.

Následně na konci června podal nejvyšší státní zástupce Igor Stříž na Pavla Komárka kvůli jeho jednání kárnou žalobu. „Jsi zbabělec a styď se,“ mělo stát v hromadném e-mailu určeném Daňhelovi.

Důvody rezignace současného vrchního státního zástupce VSZ v Olomouci Česká justice rovněž publikovala v obsáhlém rozhovoru s Radimem Daňhelem.

Úplný rozhovor s odcházejícím vrchním státním zástupcem VSZ v Olomouci je zde:

Petr Dimun