Vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Daňhel s nejvyšším státním zástupcem Igorem Střížem Archivní foto: Veřejná žaloba

Stříž podal kárnou žalobu na státního zástupce Pavla Komára. Urazil Daňhela

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal dnes kárnou žalobu na Pavla Komára z Vrchního státního zastupitelství(VSZ) v Olomouci. Důvodem je podle dnešního vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v Brně dehonestační komunikace při rezignaci olomouckého žalobce Radima Daňhela. Komár se jí údajně dopustil formou otevřeného e-mailu, a to v den, kdy Daňhel oznámil svůj odchod.

‚Jsi zbabělec a měl by ses stydět‘, to je v krátkosti obsah sdělení emailu, který po oznámení své rezignace na funkci vedoucího státního zástupce VSZ v Olomouci dostal od svého podřízeného Pavla Komára Radim Daňhel. Česká justice o tom informovala jako první. „Byl bych za omluvu určitě rád, ale nečekám ji. A rozhodně ho k ní nebudu jakkoliv vyzývat,“ uvedl k jednání Komára Daňhel v rozhovoru o důvodech jeho rezignace.

„Postupoval tak v rozporu s ustanovením zákona o státním zastupitelství, který stanoví státním zástupcům povinnost zachovávat náležitou úctu k ostatním státním zástupcům,“ stojí na webu Nejvyššího státního zastupitelství.

Komárovi se nelíbilo, že Daňhel rezignaci odůvodnil mimo jiné tím, že se mu úřad špatně řídí i kvůli existenci dvou poboček úřadu, v Ostravě a v Brně. Daňhel by měl podle něj přiznat, že na funkci nestačí a nepoužívat pobočky jako výmluvy. A vyzval ho, ať to řekne do očí i státním zástupcům, kteří na pobočkách pracují. Email ovšem neposlal Komár jen Daňhelovi, ale i všem kolegům a zaměstnancům VSZ.

Stříž poté v polovině června VSZ v Olomouci navštívil a některým žalobcům ostře vytkl některým z nich nedostatky v jejich práci. Komárovi pak e-mail ostře vytkl s tím, že přípustné by možná bylo, kdyby Daňhelovi své výhrady řekl mezi čtyřma očima.

Daňhel ve svém oficiálním vyjádření k rezignaci uvedl, že důvody jeho odchodu nesměřují proti organizaci úřadu. Týkají se podle něj výlučně jeho osoby a jeho odpovědnosti, kterou za chod úřadu nese. Končí k 31. červenci, Stříž hledá jeho nástupce. Podaný kárný návrh posoudí příslušný senát Nejvyššího správního soudu.

(epa, čtk)