Dánský prodejce vína vyhrál spor Foto: Pixabay

Konec monopolu? Dánská internetová firma může podle soudu prodávat ve Švédsku alkohol

Dánský internetový prodejce vína má právo prodávat přímo švédským domácnostem a podnikům. Rozhodl o tom dnes nejvyšší švédský soud. To by mohlo zpochybnit monopol státu na maloobchodní prodej alkoholu v zemi. Rozhodnutí nejvyššího soudu nelze zvrátit.

Švédsko má restriktivní politiku v oblasti alkoholu. Stát má od roku 1955 monopol na maloobchodní prodej alkoholu. Při vstupu do Evropské unie v roce 1995 země získala výjimku z právních předpisů o volném obchodu se zbožím.

Státní obchodník s alkoholem Systembolaget zažaloval dánského internetového prodejce Winefinder a jeho švédskou mateřskou společnost, aby jim zabránil v prodeji a dodávkách alkoholu švédským zákazníkům. Firma Systembolaget případ u nižší soudní instance vyhrála. Nejvyšší soud ale v bezprecedentním rozhodnutí rozhodl v její neprospěch.

„Obchodování v tomto případě neporušuje zákon o alkoholu, ale musí být považováno za povolenou formu soukromého dovozu,“ uvádí se v prohlášení soudu.

Systembolaget provozuje po celém Švédsku 450 prodejen. Jeho deklarovaným cílem je omezit prodej alkoholu. Má omezenou otevírací dobu a neinzeruje alkohol, upozornila agentura Reuters.

(čtk)